Wilco Kelderman is woensdag Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De renner van Lotto-Jumbo noteerde na 55 kilometer de snelste tijd in Emmen (1.02.31). Titelverdediger Tom Dumoulin werd teleurstellend vierde.

Achter Kelderman completeerden Rick Flens en Jos van Emden, die ook allebei onder contract staan bij Lotto-Jumbo, het podium in Drenthe.

Flens, die beslag legde op het zilver, moest liefst 42 seconden toegeven op de Tourdebutant.

Dumoulin geldt als één van de favorieten voor de tijdrit in de Tour de France en won onlangs nog twee tijdritten in de Ronde van Zwitserland, maar moest in Emmen genoegen nemen met de vierde plek in 1.03.20. De coureur van Giant-Alpecin bezette halverwege nog de zesde tussentijd.

De 24-jarige Kelderman kroonde zich in 2011 al eens tot Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften.

Erkende tijdrijders en oud-winnaars als Stef Clement, Lieuwe Westra, Lars Boom, Niki Terpstra en Sebastian Langeveld ontbraken woensdag in Emmen.

Van der Breggen

Bij de vrouwen werd Anna van der Breggen verrassend Nederlands kampioene.

De renster van Rabo Liv completeerde het rondje van 27 kilometer in 33 minuten en 33 seconden en was daarmee ruim sneller dan Ellen van Dijk.

De favoriete, die vorige week nog het tijdritgoud pakte bij de Europese Spelen in Bakoe, moest genoegen nemen met zilver op 29 seconden van de winnares.

Chantal Blaak, teamgenote van Van Dijk bij Boels-Dolmans, pakte het brons. Titelverdedigster Annemiek van Vleuten, bij de Europese Spelen goed voor brons, noteerde de zesde tijd.