Stef Clement is definitief opgenomen in de selectie van zijn ploeg IAM Cycling voor de Tour de France.

Het is voor de 32-jarige tijdritspecialist zijn vijfde deelname aan de Tour de France (na 2007, 2008, 2009 en 2014).

Clement beleefde een moeizame voorbereiding maar bekroonde zijn voorjaar afgelopen week met een zilveren medaille op de tijdrit van de Europese Spelen in Bakoe. Ploegleider Rik Verbrugghe heeft Clement aangewezen als wegkapitein.

''We komen met een opportunistische ploeg die ten minste één etappe wil winnen en één renner voor het klassement wil beschermen'', maakte hij woensdag bekend. Mathias Frank is de aangewezen man voor het algemeen klassement. De Zwitser richt zich op een plek bij de beste tien. IAM Cycling neemt geen sprinter mee.

De ploeg bestaat verder uit Matthias Brändle, Sylvain Chavanel, Jérôme Coppel, Martin Elmiger, Reto Hollenstein, Jarlinson Pantano en Marcel Wyss.

Greipel

Lotto Soudal begint op 4 juli met topsprinter André Greipel als speerpunt aan de Tour. Adam Hansen wil zijn twaalfde grote ronde op rij uitrijden.

De Belgische formatie hoopt dat de 32-jarige Greipel net als in de laatste vier edities van de Ronde van Frankrijk minimaal één etappe wint. In totaal heeft de Duitser zes Touretappes achter zijn naam staan.

De Nieuw-Zeelander Greg Henderson, de Belg Jens Debusschere en de Duitser Marcel Sieberg vormen de sprinttrein voor Greipel, die eerder dit jaar al de zesde rit in de Giro d'Italia won en vorige week in de Ster ZLM Toer twee ritzeges en de eindoverwinning pakte.

"Het klopt dat het aantal sprintkansen beperkter is dan de voorgaande jaren, maar toch blijft dit onze belangrijkste kans op ritsucces", aldus manager Marc Sergeant op de site van Lotto Soudal.

Wellens

De Belgen Tim Wellens en Thomas De Gendt, de Fransman Tony Gallopin, de Deen Lars Bak en de Australiër Hansen mogen bij gebrek aan klassementsrenners in de overige ritten voor hun eigen kansen gaan.

De 34-jarige Hansen startte vanaf de Vuelta a España in 2011 in alle grote rondes. In de Ronde van Italië van dit jaar eindigde hij als 77e in het eindklassement.

De 24-jarige Wellens maakt zijn debuut in de Tour. De Vlaming pakte vorig jaar de eindzege in de Eneco Tour.

Eind vorig jaar liet Lotto Soudal al weten dat Jurgen van den Broeck, die afgelopen jaren kopman van de ploeg was in de Tour, de Ronde van Frankrijk deze keer niet rijdt. Ook voor de Nederlander Pim Lighthart is er geen plek in de selectie.