MTN-Qhubeka heeft de Eritreërs Merhawi Kudus en Daniel Teklehaimanot opgenomen in de selectie voor de Tour de France.

Nog nooit in de 112-jarige historie van de Ronde van Frankrijk stond een renner uit Eritrea aan de start.

De pas 21-jarige Kudus wordt naar alle waarschijnlijkheid de jongste Tour-deelnemer. Teklehaimanot maakte eerder deze maand naam door het bergklassement in het Criterium du Dauphiné te winnen.

De negenkoppige formatie van MTN-Qhubeka bestaat verder uit de Zuid-Afrikanen Louis Meintjes, Jacques Janse van Rensburg en Reinardt Janse van Rensburg, de Noor Edvald Boasson Hagen, de Amerikaan Tyler Farrar, de Brit Steve Cummings en de Belg Serge Pauwels.

Zowel Boasson Hagen als Farrar won in het verleden al één of meerdere Tour-etappes.

Record

Door de selectie van MTN-Qhubeka is het nu al duidelijk dat Afrika een record vestigt: nog nooit verschenen vijf Afrikanen aan de start van de Tour.

Het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka neemt deel aan de Tour op basis van een wildcard. Theo Bos haalde de voorselectie niet omdat hij nog niet is hersteld van een blessure.

Bora-Argon 18

Ook Bora-Argon 18, een ander 'wildcardteam', heeft de equipe voor de Tour de France vrijgegeven. De Ierse sprinter Sam Bennett en de Duitse klimmer Dominik Nerz delen het kopmanschap van de Duitse formatie.

De ploeg bestaat verder uit de Duitsers Andreas Schillinger, Paul Voss en Emanuel Buchmann, de Pool Bartosz Huzarski, de Tsjech Jan Barta, de Australiër Zakkari Dempster en de Portugees José Mendes.

"We hebben een ideale balans gevonden tussen klimmers en sprinters", aldus teammanager Ralph Denk van Bora-Argon 18. "In elk geval herbergt het team voldoende ervaring."

De Ronde van Frankrijk begint op zaterdag 4 juli met een individuele tijdrit van bijna veertien kilometer in Utrecht. Lotto-Jumbo maakte maandag als eerste ploeg z'n selectie bekend.