Bjarne Riis wist ervan dat renners in zijn ploeg prestatiebevorderende middelen gebruikten. Dat staat in het dopingrapport dat het ADD, het Deense antidopingbureau, dinsdag publiceerde.

Riis wordt "slecht leiderschap" verweten omdat hij geen einde maakte aan de dopingpraktijken van zijn renners. Het ADD deed onderzoek naar doping in het Deense wielrennen in de periode 1998-2015.

"De onderzoekers kregen waardevolle informatie over de dopingcultuur", aldus het antidopingbureau, dat sprak met verschillende oud-coureurs. Maandag werd al duidelijk dat Nicki Sörensen dopinggebruik bekent in het lijvige rapport.

Net als Riis krijgen voormalige ploegleiders Johnny Weltz en Alex Pedersen het verwijt dat ze hun ogen sloten voor dopinggebruik. "Zij accepteerden stilzwijgend dopinggebruik, terwijl er juist had moeten worden ingegrepen."

Riis, Weltz en Pedersen worden niet vervolgd omdat de meeste overtredingen verjaard zijn.

Schleck

Enkele jaren geleden meldde Tyler Hamilton al dat Riis hem naar 'dopingdokter' Eufemiano Fuentes had doorverwezen voor een bloedtransfusie.

Riis fungeerde sinds 2001 als ploegleider en later eigenaar van CSC, Saxo Bank en Tinkoff-Saxo. Naast Hamilton reden onder anderen Andy Schleck, Frank Schleck, Carlos Sastre, Fabian Cancellara en Alberto Contador ooit onder zijn leiding.

Frank Schleck kwam in 2008 al in opspraak omdat hij geld zou hebben overgemaakt naar Fuentes. Het ADD noemt de verklaring van de Luxemburger dat dit voor trainingsadvies was "onwaarschijnlijk".

In het rapport wordt verder een anonieme bron aangehaald die in 2008 werkte bij CSC. Deze persoon meldt dat Riis een advies zou hebben gegeven aan Sastre om bloeddoping te gebruiken omdat "Discovery Channel dit vorig jaar nog deed".

Mede daardoor zou Sastre eind 2008 hebben besloten om CSC te verlaten, zijn Tourzege ten spijt. Riis ontkent dit verhaal.

In het rapport staat verder dat het cortisonengebruik van renners in de ploegen van Riis opvallend groot was terwijl een medische noodzaak ontbrak, hetgeen een voorwaarde is voor gebruik.

Tinkov

Enkele maanden geleden werd Riis ontslagen bij Tinkoff-Saxo. Volgens eigenaar Oleg Tinkov was de functie van de 51-jarige Deen overbodig geworden. Riis verkocht de licentie van de ploeg eind 2013 aan de Russische zakenman.

Al in 2007 bekende Riis dat hij als renner doping gebruikte. De Deen won in 1996 de Tour de France.

Rasmussen

De onderzoekers spraken ook met Michael Rasmussen. Volgens de oud-renner van Rabobank gebruikten drie van de vijf Deense renners die in 2004 deelnamen aan de wegwedstrijd op de Olympische Spelen het verboden middel synacthen. Rasmussen heeft dit al toegegeven.

In totaal sprak het ADD met vijftig personen: elf huidige profs, vijftien oud-profs en 24 voormalige of huidige ploegleiders.

Een van de actieve coureurs vertelde aan het ADD dat hij ervan overtuigd is dat sommige renners nog altijd in beperkte mate bloeddoping gebruiken. Om de fluctuaties in hun biologisch paspoort te verklaren beleggen ze een trainingskamp op hoogte.