Niki Terpstra nam zondag na de wegwedstrijd op de Europese Spelen geen blad voor de mond. De Italianen reden volgens de Nederlander ''nogal laf'' en waren ''spelbrekers''.

Jens Keukeleire, de Belg met wie de Noord-Hollander ontsnapte in de voorlaatste ronde, ''begreep hij niet echt''.

Met Keukeleire ging Terpstra in de aanval, maar die poging mislukte. ''Toen ik ging, ging hij mee. Ik vroeg me af of hij echt mee wilde draaien. Toen ik hem op kop zette, vroeg ik hem: wat denk jij eigenlijk dat je aan het doen bent?'' Keukeleire antwoordde volgens Terpstra dat hij even moest herstellen en het niet wist.

''Ik heb hem verteld dat ik niet echt snapte waar hij mee bezig was. Maar als hij niet wil rijden, wil hij niet'', zei Terpstra. Uiteindelijk werd hij de beste Nederlander op de achtste plaats in ''een vreemde race''.

''De Italianen reden de hele dag nogal laf en aan het einde hadden ze niets. Ze verpestten het een beetje. Ze werden wakker op twee kilometer voor de streep, maar toen was het te laat.''

Over zijn eigen optreden was Terpstra best tevreden. ''Ik ben niet echt blij met het resultaat, maar ik reed een goede race. Er was veel strijd en het was een mooi kampioenschap.''