Marcel Kittel wilde in de Ster ZLM Toer de twijfels rond zijn deelname aan de Tour de France wegnemen, maar de Duitse sprinter van Giant-Alpecin slaagde daar geen moment in.

"We wilden hier meedoen om dagzeges en dat is niet gebeurd. Dat is wel een teleurstelling, Marcel had er zelf ook meer van verwacht", verzucht ploegleider Marc Reef na de slotrit van de Nederlandse wielerkoers.

Kittel kon in geen van de vijf ritten, waarvan er drie in een sprint eindigden, wedijveren om de zege, al beschikte Giant-Alpecin ook over een uitgedunde ploeg met nog vijf renners in de laatste etappe.

Een beslissing over zijn startplek in de Tour valt komende week. "We wilden met hem sprinten en dat is niet gelukt, maar het is te vroeg om te zeggen of hij gaat. Dat moeten we niet op basis van emoties bepalen", aldus Reef.

"Het is inderdaad een dilemma, maar het is ook duidelijk dat we willen scoren bij de Tour. Als we een renner selecteren die dat momenteel niet kan, doen we de anderen tekort. We gaan daar voor dagsucces en dat kunnen we op verschillende vlakken doen."

Tegenwind

Kittel zelf probeerde zijn optreden in de Ster ZLM Toer positief te bekijken. "Ik ben best op een goed niveau en heb bewezen dat ik strijdbaar ben. Soms loopt het alleen niet zoals ik wil. We zien wel wat er gaat gebeuren."

De sprinter lijkt nog steeds herstellende van een virusinfectie. "Als ik voor mezelf spreek, ben ik verdomd trots op wat ik de afgelopen twee maanden heb gepresteerd. Ik heb veel tegenwind en pech gehad plus niet altijd de ondersteuning die ik wilde. Het was zwaar, maar ik ben blijven vechten."

De winnaar van acht etappes in de afgelopen twee edities van de Tour durft niet te zeggen dat hij mee moet. "Mijn ambities zijn duidelijk: ik zou geen toprijder zijn als ik niet naar de Tour wilde. Maar niemand moet daar zijn zonder goed genoeg te zijn. Ik heb vooruitgang geboekt, maar mijn mening is slechts een onderdeel van het proces."