Tom Dumoulin is zondag als derde geëindigd in de Ronde van Zwitserland. De 24-jarige Nederlander van Giant-Alpecin won drie plekken in het algemeen klassement door een zege in de afsluitende tijdrit rond Bern.

De eindzege in de rittenkoers van negen dagen ging naar Simon Spilak. De bijna 29-jarige Sloveen van Katoesja begon de dag als nummer drie, maar troefde Geraint Thomas en leider Thibaut Pinot af.

Spilak had het meest te duchten van Thomas, die bij de eindafrekening slechts vijf seconden toe moest geven. Beide renners wisselden elkaar voortdurend af als virtuele leider.

In het dagklassement bezette Robert Gesink de tiende plaats op 1.32 minuut van Dumoulin. De kopman van Lotto-Jumbo werd negende in het algemeen klassement. Laurens ten Dam moest met een 67e plaats genoegen nemen in de tijdrit.

De chronorace telde 38,4 kilometer en ging over een glooiend parcours met relatief veel bochten.

Indeling 

Dumoulin, die vorige week zaterdag al de proloog won, deelde zijn tijdrit goed in en won bij elk tussenpunt terrein op zijn concurrenten. Voor de eindzege kwam hij echter niet in aanmerking doordat Spilak en Thomas zondag ook sterk reden. Uiteindelijk strandde Dumoulin op negentien seconden.

Eindwinnaar Spilak werd op achttien seconden van Dumoulin tweede in de tijdrit, voor Fabian Cancellara en Adriano Malori.

Dumoulin heeft nu zijn laatste drie tijdritten in winst omgezet. Zijn volgende tijdrit werkt hij op zaterdag 4 juli af: de eerste etappe van de Tour de France in Utrecht.