Lotto-Jumbo boekte zaterdag in de Ster ZLM Toer de tweede zege van het seizoen. De winst van Moreno Hofland zorgde voor opluchting bij de Nederlandse formatie.

"Als je pas één overwinning hebt als ploeg is iedereen hier natuurlijk blij mee. We zijn langzaam weer een team om rekening mee te houden", concludeert ploegleider Erik Dekker in gesprek met NU.nl.

De oud-prof had donderdag nog met de vuist op tafel geslagen toen veel renners van Lotto-Jumbo bij etappe twee ontbraken in het eerste peloton. "Als we willen scoren, moeten we overtuigend vooraan zitten."

"Overtuiging en zelfvertrouwen kun je alleen niet kopen of uit een potje halen. Daar ben ik een factor in, maar het begint in de koers vaak met een kopman die zegt dat hij heel erg goed is. En dan wint hij ook nog met lengtes voorsprong, dat is wel cool."

Bescheiden

Dekker sprak van een 'perfecte uitvoering' door zijn renners. "Dit parcours leek eigenlijk te lastig voor sprinters, maar de ploeg was ervan overtuigd dat het kon en het is heel bijzonder dat het lukt. Natuurlijk is dit een koers op lager niveau en wordt er naar ons gekeken, maar we moeten het dan wel even doen."

De winnaar van vier Touretappes voelt dat Lotto-Jumbo na een moeilijk voorjaar steeds beter voor de dag komt. "Ik heb de Ronde van Californië vorige maand gedaan en daar moesten we echt weer groeien als ploeg. Niet meer bescheiden rijden in een underdogrol, maar overtuiging krijgen en acties durven maken."

"Daar maakten we langzaam stapjes in en dat is belangrijk geweest. We hebben ons hier alle dagen laten zien en zijn een factor in het peloton. We moeten nog steeds wel stappen maken, want je gaat niet in één keer van zwart naar wit. Daar zit nog wat grijs tussen, maar we zijn op de goede weg."

Blijdschap

De overwinning van Hofland kwam op het juiste moment met het NK van volgende week in Emmen voor de deur. "Het geeft hem ongetwijfeld extra motivatie en hij laat de ploegleiding zien dat hij snelle benen heeft en er klaar voor is. Moreno wordt ons speerpunt daar, maar we gaan ons niet blind staren op een sprint."

"Zijn sterke sprint is wel goed voor het vertrouwen, vooral bij de rest van de ploeg. In een ander geval denken die toch: moet ik mijn poten stilhouden voor iemand die zesde, zevende en achtste wordt in de Ster ZLM Toer? Nu wint hij en is het toch anders."

Lotto-Jumbo moest dit jaar lang wachten op de eerste zege. Die kwam begin vorige maand in de Tour de Yorkshire ook op naam van Hofland. "De situatie is wel anders, want ondertussen doen we op diverse fronten weer mee. Maar de blijdschap is wel anders dan als we bijvoorbeeld voor de 22e keer. Dan was het alleen jippie, nu is het meer dan dat."