Aleksei Loetsenko heeft zaterdag de achtste etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De renner van Astana versloeg Jan Bakelants in een sprint-à-deux in Bern.

Warren Barguil van Giant-Alpecin won de sprint van de achtervolgende groep en eindigde op zeventien seconden als derde.

Het peloton finishte op ruim twee minuten van de twee winnaars. Thibaut Pinot behield de leiderstrui. Tom Dumoulin, die op de negentiende plaats de beste Nederlander was in de daguitslag, liep wel drie seconden in op de Fransman.

Hij reed in de slotfase met onder meer Peter Sagan en Geraint Thomas weg en bleef het peloton net voor.

Dumoulin steeg naar de zesde plek in het klassement omdat de Deen Jakob Fuglsang afstapte. Hij had last van buikgriep. De achterstand van Dumoulin op Pinot bedraagt nu 1 minuut en 24 seconden.

Thomas moet zondag in de afsluitende tijdrit 34 seconden goedmaken op de Fransman. Robert Gesink, die als dertigste over de streep kwam in Bern, staat elfde in de algemene rangschikking met een achterstand van bijna drie minuten op Pinot.

Omvangrijke kopgroep

De voorlaatste rit van de Ronde van Zwitserland bestond uit een aantal plaatselijke rondes rondom de hoofdstad Bern. Op het heuvelachtige parcours koos een omvangrijke groep de aanval. Van hen stond de Fransman Barguil het best geklasseerd, op 4.52 van leider Pinot.

Het peloton gaf de vluchters daardoor weinig ruimte, maar ingerekend werd de kopgroep evenmin. Na een demarrage gingen Loetsenko en Bakelants er vandoor. Zij werden niet meer bijgehaald door de achtervolgers.

Zondag volgt de climax van de Ronde van Zwitserland met de ruim 38 kilometer lange tijdrit, eveneens in Bern.