Alexander Kristoff heeft vrijdag de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Noor klopte in een spannende sprint bergop Peter Sagan met miniem verschil.

Voor de 27-jarige Kristoff was het al de achttiende overwinning van het seizoen. Hij schreef eerder onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs op zijn naam.

Sagan greep op de licht hellende aankomst in Düdingen naast zijn derde ritzege in deze Ronde van Zwitserland. De Slowaak won al de derde en de zesde etappe in de World Tour-koers, die tot en met zondag duurt.

Davide Cimolai eindigde op gepaste afstand van de eerste twee renners als derde. Greg Van Avermaet, Arnaud Démare, Jürgen Roelandts, Lotto-Jumbo-renner Sep Vanmarcke en Michael Albasini maakten na 164 kilometer de top acht vol.

Thibaut Pinot behield de leiderstrui. Tom Dumoulin, die op de dertiende plaats de beste Nederlander was in de daguitslag, liep wel vijf seconden in op de Fransman. De nummer zeven van het klassement heeft nu een achterstand van 1 minuut en 27 seconden op Pinot.

Geraint Thomas, de nummer twee van het klassement, hoorde net als Robert Gesink (zestiende) ook bij de zeventien renners die in dezelfde tijd als de winnaar finishten. De Brit moet nu nog 37 seconden goedmaken op Pinot.

Kwiatkowski

Michal Kwiatkowski wilde koste wat het kost in de kopgroep zitten en na een aantal pogingen lukte het de wereldkampioen om een gaatje te slaan met het peloton. De Pool van Etixx-QuickStep kreeg Silvan Dillier (BMC), Daryl Impey (Orica-GreenEdge) en Axel Domont (AG2R) met zich mee.

Het ging erg hard in de eerste twee uur van de etappe, waardoor het kwartet vooraan nooit meer dan 4 minuten voorsprong pakte.

Giant-Alpecin, Tinkoff-Saxo en later ook Lotto-Soudal en Katjoesja zetten zich op kop van het peloton, maar Kwiatkowski reed nog steeds kort voor het peloton bij het ingaan van de laatste kilometer. Op 450 meter van de streep werd echter ook de Pool bijgehaald en versloeg Kristoff met een half wiel verschil Sagan.

De Ronde van Zwitserland gaat zaterdag verder met een rit over heuvelachtig parcours in en rond Bern. Zondag volgt de climax met een ruim 38 kilometer lange tijdrit, eveneens in Bern.