Tom Dumoulin heeft donderdag na de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland kritiek geuit op de organisatie.

De kopman van Giant-Alpecin vond het parcours van de finale, met onder meer een haakse bocht kort voor de finish, veel te gevaarlijk.

Dumoulin, die na winst van de proloog vier dagen in de leiderstrui reed, ging op 7 kilometer van de streep in Biel bijna onderuit op de slingerende wegen, die door de regen spekglad waren geworden.

Hij reageerde twee uur later geprikkeld op Twitter. ''Ik heb wat tijd gehad erover na te denken, maar serieus Ronde van Zwitserland, deze finale? Bedankt dat jullie de klassementsrenners de volgende keer nog meer risico laten nemen!''

Vijf seconden

De Limburger zag in de volle finale om zich heen heel wat renners onderuit schuiven, onder wie ploeggenoot Georg Preidler. Zelf bleef de nummer zeven van het klassement met moeite op de fiets zitten toen hij van achteren werd aangereden door Matti Breschel.

''Daardoor verloor ik mijn plek in het peloton en moest ik weer helemaal naar voren rijden. Helaas kwam ik niet ver genoeg, want ik verloor vijf kostbare seconden.''

Het peloton brak in de finale in stukken uiteen en Dumoulin kwam als zeventiende over de finish, vijf tellen achter de klassementsrenners Geraint Thomas (tweede) en Jakob Fuglsang (zesde) die daardoor iets uit hem uitliepen.

De troef van Giant-Alpecin heeft in het algemeen klassement 1.32 achterstand op de Franse leider Thibaut Pinot. Hij hoopt zondag in de afsluitende tijdrit over 38,4 kilometer rond Bern nog een aanval te doen op de eindzege.