De weken voor de start van de Tour de France staan voor diverse renners in het teken van de strijd om de laatste felbegeerde plekken in de selecties.

De kopmannen weten al vroeg in het seizoen welke grote rondes ze mogen rijden, maar bij de helpers kunnen er op het laatste moment nog namen veranderen.

Ramon Sinkeldam hoopt door het wegvallen van de geblesseerde Tom Veelers met Giant-Alpecin naar de Tour te mogen. De Noord-Hollander reed de grootste wielerronde ter wereld nog nooit.

"Het is ook geen uitgemaakte zaak dat het nu gaat gebeuren. Dat bepaalt de ploegleiding, maar ik ben er wel klaar voor", zegt de 26-jarige Sinkeldam, donderdag vijfde in etappe twee van de Ster ZLM Toer, zelfverzekerd.

"Natuurlijk heeft de ploegleiding vanaf de winter al een idee wie eventuele vervangers zijn, maar dat zijn nog geen zekerheden. Ik heb laten zien dat ik een waardevolle helper ben en ik hoop dat ze me meenemen. Rustig afwachten maar."

De Belg Bert De Backer lijkt op voorhand de grootste concurrent van Sinkeldam, al telt de voorlopige selectie van Giant-Alpecin nog twaalf leden na het wegvallen van Veelers. Daarvan mogen er negen naar de Tour.

Tjallingii

Maarten Tjallingii is bij Lotto-Jumbo met zijn 37 jaar juist een ervaren kracht. De Fries reed al drie keer de Tour en lijkt met het vertrek van Lars Boom en Stef Clement een grotere kans te hebben dan vorig jaar om geselecteerd te worden.

"Zo denk ik ook, maar toch heb ik het gevoel dat het niet gaat gebeuren. Anders was ik binnen de ploeg wel eerder in een proces betrokken. Ik sta wel op de voorlopige lijst, maar ik voel dat ik er net als de afgelopen jaren niet bij ben."

Tjallingii zou desondanks flink balen als hij niet mee mag naar Frankrijk. "Dat zou wel teleurstellend zijn. Ik denk dat de hardheid en de hoogtemeters van die koers geschikt zijn voor mij. In Nederland starten is natuurlijk ook iets extra's."

De renner, die bezig is aan zijn achtste seizoen bij de Nederlandse ploeg, reed vorige maand al de Giro d'Italia. Lotto-Jumbo heeft geen voorlopige selectie naar buiten gebracht, maar kiest net als Giant-Alpecin uit elf of twaalf renners voor de Tourploeg.

Video: De route van de Tour de France in Utrecht in 60 seconden