Marcel Kittel kon zich donderdag niet mengen in de sprint van de tweede etappe van de Ster ZLM Toer, maar dat was richting de Tour de France nog geen reden tot paniek bij Giant-Alpecin.

De Duitse topsprinter, die in de laatste twee edities van de Tour in totaal acht etappes won, zat niet in de voorste groep toen het peloton door de wind in tweeën brak.

"Dit is hem vaker overkomen. Het was een verrassing, maar hier moeten we niet te veel waarde aan hechten. Het is een momentopname", stelde ploegleider Marc Reef van de Duitse formatie.

Giant-Alpecin kijkt naar de hele ronde om te bepalen of Kittel, die het hele voorjaar kwakkelde met zijn gezondheid, in de Tourselectie wordt opgenomen. "Deze koers is een onderdeel van de beslissing. Hij moet laten zien dat hij zich verbetert."

Sinkeldam

De ploeg bepaalt de negen renners voor de Tour in de loop van komende week. "Het belangrijkste is dat Marcel iets toe moet kunnen voegen aan het team. Hij moet kunnen winnen. Als dat niet zo is, dan kunnen we geen acht andere renners voor hem laten rijden."

Reef benadrukt dat Giant-Alpecin dit jaar met de toevoeging van de Franse klimmer Warren Barguil en de tijdritcapaciteiten van Tom Dumoulin in de breedte een sterkere Tourploeg heeft. "Het zal niet meer alleen maar om Kittel en John Degenkolb draaien. We hebben nu een betere ploeg."

Ramon Sinkeldam nam in rit twee van de Ster ZLM Toer de sprintersplek van Kittel over en werd vijfde. "Ik ben echt een sukkel. We komen vier keer langs de finish en de vijfde keer kies ik nog de verkeerde kant, dan heb je het niet begrepen", klaagde de Noord-Hollander.

Sinkeldam baalde dat Kittel er niet bij zat in de finale. "Dat is superzonde en heel stom ook. Het ging op vijftig kilometer ongeveer op de kant en ze zaten er niet bij. Niemand wilde ook rijden om ze terug te brengen, dan is het klaar."