André Greipel heeft donderdag de tweede etappe van de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De Duitser won de sprint van een klein groepje in Rosmalen.

Griepel troefde de Belg Edward Theuns en de Nederlander Danny van Poppel af in de spurt. De renner van Lotto-Soudal nam bovendien de leiderstrui over van landgenoot Roger Kluge, die donderdagavond de proloog in Goes won.

Kluge had de slag gemist en zat niet in de eerste groep van 38 renners. Ook Marcel Kittel kon niet meesprinten om de zege. De Duitser van Giant-Alpecin miste daardoor een uitgelezen kans zich te testen in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk na een lange tijd te hebben gekwakkeld met zijn gezondheid.

Kittel beslist na de Ster ZLM Toer of hij op 4 juli in Utrecht aan de start zal verschijnen van de Tour.

Greipel boekte zijn zevende overwinning van het jaar. Hij won onder meer een etappe in Parijs-Nice en de Ronde van Italië.

Wind

De eerste rit in lijn van de Nederlands-Belgische koers voerde van Den Bosch naar het nabijgelegen Rosmalen over ruim 183 kilometer.

Een kopgroep van vijf man kleurde de dag, maar op de plaatselijke rondes rond Rosmalen trok met name de ploeg Topsport Vlaanderen-Baloise de boel in de wind uit elkaar. Op zo'n 50 kilometer van de streep brak het peloton in drie stukken.

De voorste groep met daarin onder anderen Greipel, maar ook de Nederlanders Moreno Hofland, Raymond Kreder en Van Poppel, pakte uiteindelijk ongeveer 3,5 minuten voorsprong op het tweede peloton. In de straten van Rosmalen was Greipel overduidelijk de snelste.