Stef Clement heeft donderdag tijdens de Europese Spelen in Bakoe de zilveren medaille gewonnen op de individuele tijdrit.

De Nederlander legde de ruim 50 kilometer rond Bakoe af in een tijd van één uur, 46 seconden en acht honderdste.

Alleen Vasil Kirjienka was met zijn 59.36,03 sneller dan Clement. De Wit-Rus zegevierde afgelopen maand al in de bijna 60 kilometer lange tijdrit in de Ronde van Italië en gold als de topfavoriet voor de overwinning in Bakoe.

De Spanjaard Luis Leon Sanchez finishte als derde in 1.01.08,90. De Astana-renner hield de Oekraïner Andrei Grivko en de Deen Rasmus Quaade van het brons af.

De 32-jarige Clement, die vorige maand de Giro d'Italia moest verlaten wegens de gevolgen van een valpartij, won in 2007 brons op de individuele WK-tijdrit. Tot vier keer toe kroonde de renner van IAM Cycling zich tot Nederlands kampioen in deze discipline.

"Ik had tijdens mijn race veel aan de ervaring die ik al heb met het rijden van tijdritten. Na de eerste doorkomsten bleef ik geloven dat ik nog sneller kon. Uiteindelijk heeft dat deze mooie zilveren medaille opgeleverd", aldus Clement op de website van de KNWU.

"In de Giro ging alles mis en dat was moeilijk voor me. Het leidde thuis tot spanningen. Als je zeven weken weg bent en met zo'n domper thuis komt dan is het heel moeilijk om mentaal te herstellen."

"Ik heb hier superhard voor getraind. Het is geweldig dat de bondscoach zelfs in slechte tijden het vertrouwen in me heeft gehouden.''

Slotfase

Clement deelde zijn tijdrit in Bakoe goed in. Vooral in de slotfase won hij terrein op Sanchez en Grivko. Tegen Kirjienka was evenwel geen kruid gewassen.

In totaal voltooiden 38 renners de chronorace. De Bosniër Mujo Kurtovic sloot de rij met een tijd van 1.18.55,76, ruim een kwartier trager dan de hele top tien.

Eerder op de dag veroverde Ellen van Dijk de gouden medaille bij de individuele tijdrit voor vrouwen. De bronzen medaille was een prooi voor Annemiek van Vleuten.

Nederland staat nu op zeven medailles op de Europese Spelen. Het evenement in Azerbeidzjan duurt nog ruim een week.