Ellen van Dijk weet nog niet precies hoe hoog ze haar gouden medaille op de tijdrit bij de Europese Spelen moet inschatten, maar de Nederlandse was donderdag vooral heel blij met haar primeur.

"Het zijn de eerste Europese Spelen en dat maakt het speciaal", zei de 28-jarige Van Dijk nadat ze met een tijd van 32.26,87 de concurrentie op minimaal een halve minuut had gezet op het 28,8 kilometer lange parcours.

"Je hebt eigenlijk geen idee hoeveel waarde je aan deze medaille kunt hechten, dat zal de toekomst uitwijzen. Toch ben ik ontzettend blij dat ik de allereerste gouden medaille voor Nederland heb gewonnen op de Europese Spelen.''

De voormalig wereldkampioene tijdrijden stelde twee weken geleden bij de presentatie van de Nederlandse ploeg al dat ze gepiekt had naar het evenement in Bakoe. "Dit was de wedstrijd waar ik me de afgelopen weken op voorbereid heb. Ik wilde sterk zijn en dat is goed gelukt."

"Ik voelde me goed en vertrouwde erop dat ik het kon. Het was erg zwaar, vooral vanwege de wind maar met die omstandigheden heeft iedereen te maken. Ik kwam snel in het ritme en kon het tempo volhouden. Het was niet technisch, het was vooral stampen."

Van Vleuten

Achter van Dijk en Ganna Solovei uit Oekraïne legde Annemiek van Vleuten beslag op het brons. De 32-jarige Nederlandse stelde na afloop dat ze niet de beste benen had.

"Ik moet nog aan mijn positie werken. Er is nog veel te winnen. Ik wist dat Ellen sneller zou zijn. Ze was een klasse apart vandaag.''

Bondscoach Johan Lammerts denkt dat de Nederlandse vrouwen voordeel hebben gehad van de sterke wind:

"In Nederland zijn we wel gewend om met tegenwind te rijden. Dat heeft ons nu wel een voorsprong opgeleverd ten opzichte van de concurrentie. Ellen heeft met grote overmacht gewonnen. Elke trap was raak. Ik ben zeer trots op deze prestaties."

Later op donderdag wordt in Bakoe ook de tijdrit bij de mannen gereden. Voor Nederland staat Stef Clement aan de start.