Robert Gesink en Laurens ten Dam eindigden woensdag in de zware vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland respectievelijk als zestiende en veertiende en konden beiden leven met hun klassering.

"Ik heb het maximale eruit gehaald en het is zeker weer een stap in de goede richting", zei Gesink op de site van zijn ploeg Lotto-Jumbo. "Dit soort ritten heb je nodig om een volgende stap te zetten."

De 29-jarige klimmer moest de groep met favorieten op de zware slotklim van Rettenbachgletsjer op zo'n 8,5 kilometer van de streep laten gaan en verloor uiteindelijk 2 minuten en 27 seconden op ritwinnaar en nieuwe klassementsleider Thibaut Pinot.

"De laatste klim was heel zwaar. Het was steil en je zit aan het einde echt op een hele grote hoogte. Dan trap je voortdurend op je adem. Ik heb er aan het begin van de klim voor gekozen om op mijn eigen tempo naar boven te rijden. Waar ik uiteindelijk uitkom, is niet slecht."

Gesink staat met nog vier etappes te gaan nu elfde in het klassement op 2.57 van Pinot. Voor de Ronde van Zwitserland hoopte Lotto-Jumbo op de top tien met de Varssevelder.

"Robert staat heeft uitzicht op de top tien. Daar zit voor hem nog een mooie uitdaging in", aldus ploegleider Nico Verhoeven. "De komende etappes worden interessant."

Ten Dam

Ten Dam kwam elf seconden voor zijn ploeggenoot over de streep. De 34-jarige Nederlander was "redelijk tevreden" over zijn veertiende stek. "Maar ik had natuurlijk liever iets beter van voren gezeten."

De Groninger probeerde op de slotklim nog even om weg te rijden bij de favorieten. "Toen kwam Simon Spilak er op zijn buitenblad overheen. Dat vond ik toch iets te veel, aangezien de klim gemiddeld dertien procent steil was."

"Ik kreeg daar wel een tik te verwerken. Ik heb mezelf daarna ook even opgeblazen, waardoor ik niet meer bij het voorste groepje kon blijven."

Ten Dam schoof in het klassement op naar de zestiende plaats op 3.49 van Pinot.