Martijn Keizer heeft woensdagavond net naast de zege gegrepen in de proloog van de Ster ZLM Toer. De Duitser Roger Kluge was één seconde sneller in Goes.

Keizer deed 7 minuten en 31 seconden over de 6,4 kilometer in Zeeland, goed voor een gemiddelde snelheid van ruim 51 kilometer per uur.

De renner van Lotto-Jumbo stond lang aan de leiding met die tijd, totdat de 29-jarige Kluge als een van de laatst gestarte renners 7.30 neerzette. De Duitser van IAM Cycling is vanzelfsprekend ook de eerste leider in de Nederlandse etappekoers, die tot en met zondag duurt.

Keizer was aangenaam verrast door zijn uitstekende tijd. "Ik heb een goede Giro gereden en ook nog het Critérium du Dauphiné in de benen. Dat zijn behoorlijk wat koersdagen. Maar een tijdrit over 6,4 kilometer lukt altijd wel. Alleen heb ik nog geen idee hoe in de ritten in Limburg en de Ardennen ga verteren'', reageerde hij.

Van Poppel

De Belg Victor Campenaerts reed naar de derde plaats op twee seconden van Kluge. Sprinter Danny van Poppel eindigde als vijfde op zes tellen, terwijl Maarten Tjallingii de nummer elf was met een tijd van 7.41.

Marcel Kittel, die na de Ster ZLM Toer zal beslissen of hij volgende maand meedoet aan de Tour de France, deed het naar behoren met de dertiende tijd op twaalf seconden van de winnaar.

De tweede etappe voert het peloton donderdag van Den Bosch naar Rosmalen over een afstand van ruim 180 kilometer.

De eindzege ging in 2014 naar Philippe Gilbert, die dit jaar niet van start is gegaan in de Ster ZLM Toer.