Tom Dumoulin verloor woensdag de leiderstrui in de Ronde van Zwitserland, maar hij hield de schade beperkt in de zware koninginnenrit. De Nederlander houdt daarom hoop dat hij de World Tour-koers kan winnen.

"Ik geloof nog steeds in mijn kansen in het algemeen klassement. Ik kan niet beloven dat ik de leiding herover in de afsluitende tijdrit, maar het is mogelijk", zegt Dumoulin op de site van zijn ploeg Giant-Alpecin.

De 24-jarige Limburger eindigde op de Rettenbachgletsjer, de moordende slotklim van de vijfde etappe, knap als tiende op 1 minuut en 37 seconden van ritwinnaar Thibaut Pinot. Hij staat daardoor nu zevende in het klassement, op 1.32 van de Fransman van FDJ.

"Ik ben blij met mijn resultaat van vandaag", aldus Dumoulin. "Het ging erg goed. Van tevoren hoopte ik maximaal anderhalve minuut te verliezen, dus dat doel heb ik min of meer bereikt."

Gelost

De nummer drie van het WK tijdrijden van vorig jaar werd al vroeg op de ruim elf kilometer lange en zeer steile slotklim gelost door het groepje met favorieten, maar hij verloor nooit heel veel tijd op zijn concurrenten.

"Ik heb de klim van de Rettenbachgletsjer benaderd als een tijdrit en ben in mijn eigen tempo naar boven gereden. Ik liet de renners uit het groepje met favorieten al in de eerste helft van de klim gaan, maar daarna raapte ik de een na de ander weer op."

Ploegleider Rudi Kemna zag dat Dumoulin het "zeer goed" deed in de vijfde rit. "We zullen zien in hoeverre Tom zijn positie kan verbeteren in de tijdrit van zondag."

De Ronde van Zwitserland eindigt zondag met een rit tegen de klok van 38 kilometer in en rondom Bern. Dumoulin won zaterdag de proloog in de etappekoers die geldt als een belangrijke voorbereiding op de Tour de France van volgende maand.