Hein Verbruggen heeft de aanval geopend op de onafhankelijke dopingcommissie CIRC.

De voormalig voorzitter van de UCI noemt het rapport dat de commissie in opdracht van de internationale wielrenunie maakte misleidend en schandalig bevooroordeeld.

Verbruggen heeft de UCI laten weten dat de kans groot is dat hij juridische stappen gaat nemen naar aanleiding van het onderzoek naar het dopingverleden in het wielrennen.

De onderzoekers stelde bij de publicatie in maart dat de UCI en haar bestuurders in het verleden niet hard genoeg optraden tegen dopingovertreders.

De Nederlandse erevoorzitter van de UCI gebruikte de afgelopen maanden voor een gedetailleerde analyse van het rapport met deskundigen en advocaten.

De 73-jarige Verbruggen heeft een speciale website geopend om zich te verweren tegen de beschuldigingen en zegt daarop dat het CIRC-rapport vol staat met fouten.

Reputatieschade

Verbruggen was tussen 1991 en 2005 voorzitter bij de UCI. Hij is ervan beschuldigd dat hij dopingzondaar Lance Armstrong de hand boven het hoofd heeft gehouden. De vermeende voorkeursbehandeling van Armstrong heeft nooit bestaan en het vermoeden daarover is ontstaan door achteraf feiten te verdraaien, schrijft Verbruggen.

''Als er onder mijn voorzitterschap fouten zijn gemaakt dan neem ik daar de verantwoordelijkheid voor. Het is anders als er een verhaal wordt gemaakt met selectieve verklaringen en onvolledige feiten. Dat dient niet de wielersport en niet het anti-dopingbeleid. Het dient alleen het kortzichtige doel van de opdrachtgever'', sluit hij de samenvatting van zijn kritiek af.

Het voormalig IOC-lid laat mails zien die bewijzen dat hij correspondentie uit zijn tijd als voorzitter heeft opgestuurd naar de CIRC, die daar geen gebruik van heeft gemaakt. "Het rapport is door Brian Cookson puur bedoeld om mijn reputatie te schaden", beschuldigt Verbruggen de huidige preses van de UCI. Hij noemt de leden van de CIRC demagogen.

In een lijst van tien punten maakt Verbruggen duidelijk wat er allemaal mis is met de CIRC. "Overtreding van het recht tot verdediging, ontbreken van juiste feiten en valse beschuldigingen", somt Verbruggen, die ook met de beschuldigende vinger naar voormalig WADA-baas Dick Pound wijst, op.

UCI

De UCI maakt zich niet ongerust over een aanklacht.

"Ik ben absoluut gerust over het feit dat het CIRC-rapport een volledig onafhankelijk onderzoek was dat werd geleid door een extreem gerenommeerd en ervaren team van deskundigen'', laat huidig voorzitter Cookson in een schriftelijke reactie weten.