Alessandro Petacchi zet een punt achter zijn lange loopbaan. De Italiaan wil meer tijd besteden aan zijn gezin.

''De Ronde van Italië was mijn afscheid. Het is mooi geweest. Ik heb veel gewonnen maar wil niet zonder doelen rondrijden'', zei de 41-jarige sprinter zaterdag tegen de Italiaanse website Tuttobiciweb.

Petacchi zou aanvankelijk op 9 juni van start gaan in de Ronde van Venezuela, maar heeft hij nog last van de gevolgen van een virus dat hij opliep in de Giro d'Italia. "Als je geen goede prestaties kan garanderen, moet je niet starten. Ik ben immers nog altijd Alessandro Petacchi."

De Italiaan was in de late herfst van zijn carrière beland bij Southeast, een Italiaanse ploeg uit de Pro Continental Tour, het niveau onder de World Tour. Hij ging nog als kopman naar de Giro, maar moest daar in de voorlaatste etappe opgeven vanwege een virusinfectie.

Doping

Petacchi reed in totaal 48 ritzeges bij elkaar in de drie grote ronden: 22 in de Giro, twintig in de Vuelta en zes in de Tour. Hij was ook niet onomstreden. Zijn vijf ritzeges in de Giro van 2007 werden geschrapt vanwege doping en hij werd een jaar geschorst.

In het seizoen 2003 behaalde Petacchi het meeste succes. In drie grote rondes won de Italiaan maar liefst vijftien etappes. Twee jaar later schreef hij Milaan-San Remo op zijn naam.