Tom Dumoulin staat zaterdag bij de Ronde van Zwitserland aan de start van zijn eerste koers in anderhalve maand.

De renner van Giant-Alpecin begint aan het belangrijkste deel van zijn seizoen met de Tour de France van volgende maand als absoluut hoogtepunt.

De 24-jarige Dumoulin was niet helemaal tevreden over zijn voorjaar, maar is vol vertrouwen over een goed optreden in de Zwitserse bergen.

"In deze periode ben ik altijd goed. Vorig jaar was mijn voorjaar nog slechter en liep het vanaf mei als een trein", zegt de tijdritspecialist aan de vooravond van de proloog tegen NU.nl.

Hoe sta je er nu voor na de Sierra Nevada?
"Ik denk wel goed, al is het altijd afwachten hoe een hoogtestage uitpakt. Dit was mijn eerste serieuze hoogtestage en het viel me alles mee. Ik was bang dat ik me drie weken ontzettend zou vervelen omdat ik als een monnik moest leven, maar ik heb me niet eenzaam of ongelukkig gevoeld."

Ben je er een betere klimmer van geworden?
"Nou dat was eigenlijk niet de insteek. Ik maakte wel heel veel klimkilometers, maar mijn focus ligt op de tijdrit. Het is lastig om te zeggen of ik daarin veel ben verbeterd, maar het voelt in ieder geval prima. Pas in de wedstrijd, met veel meer adrenaline, heb ik echt zekerheid."

Hoe belangrijk zijn de proloog en de tijdrit in Zwitserland voor de Tour?
"Het is goed om de laatste dingen te testen voor de Tour, maar ik richt me vooral op deze wedstrijd. Ik ga gewoon volle bak in de tijdritten en dan komt die Tour daarna wel. Natuurlijk is het spannend richting de tijdrit in Utrecht, maar ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn."

Is het moeilijker voor jou om zo'n korte tijdrit te winnen?
"Daar ben ik wel minder zeker over, maar een proloog blijft iets ongrijpbaars. Met één foutje kun je meteen tiende worden. Toch kan ik altijd op mijn tijdrit terugvallen. In het voorjaar trainde ik er eigenlijk weinig op, maar de tijdrit in Baskenland was toch mijn meest indrukwekkende overwinning tot nu toe."

Is het klassement ook nog een ambitie in Zwitserland?
"Ik kijk daar zeker met een schuin oog naar, maar de tijdritten vind ik belangrijker. Hopelijk kan ik er iets mee richting de Tour, leer ik er wat van. Het hangt er heel erg vanaf hoe ik uit die hoogtestage kom. De één is meteen goed en sommigen zijn de eerste weken heel slecht en schieten daarna in gang. Dat weet ik pas in de koers."