Rui Costa heeft vrijdag de zesde etappe in het Criterium du Dauphiné op zijn naam geschreven. In een enerverende rit rekende de 28-jarige Portugees van Lampre af met zijn medevluchter Vincenzo Nibali.

Rui Costa stak in de laatste meters de Italiaan van Astana voorbij. Alejandro Valverde passeerde op ruim een halve minuut als derde de streep, voor Tony Gallopin.

Dit viertal maakte deel uit van een kopgroep in de rit met aankomst in Villard-de-Lans. Als troost nam Nibali wel de gele leiderstrui over van de Amerikaan Tejay van Garderen. De 'voorhoede' van het peloton, met Chris Froome, finishte op ruim twee minuten. 

Wilco Kelderman moest een verlies van ongeveer twintig seconden toestaan op Froome. De kopman van Lotto-Jumbo passeerde als dertiende de streep en steeg in het klassement naar de veertiende plek.

Trek-kopman Bauke Mollema, die met rugklachten kampt en donderdag veel tijd verloor, finishte als 138e op ruim 36 minuten van winnaar Costa.

Spektakel

De 183 kilometer lange zesde etappe kende een razendsnel en spectaculair verloop. Op het geaccidenteerde parcours ontstond de ene na de andere kopgroep, met eigenlijk slechts één constante factor: de aanwezigheid van Nibali. Ook Valverde was erop gebrand om 'mee te zitten' en ook hij slaagde hier uiteindelijk in.

De Italiaan en de Spanjaard, die donderdag beiden tijd verloren op onder anderen Van Garderen en Froome in de rit naar Pra-Loup, kregen Rui Costa, Tony Martin en Gallopin met zich mee.

Dit kwintet begon met een marge van meer dan drie minuten op het - inmiddels uit slechts vijftig coureurs bestaande - peloton aan de Col du Rousset, een beklimming van de eerste categorie.

De leiders consolideerden hun marge op de Rousset en gaven ook in de resterende vijftig kilometer onder regenachtige omstandigheden nauwelijks iets van hun voorsprong prijs. De avonturiers hadden dus alle ruimte om te strijden voor de dagzege. Dat gebeurde zonder Martin, die moest lossen voordat de finale aanbrak.

Gecounterd

Gallopin gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok. De Fransman werd snel gecounterd door Nibali, waarna de Tour de France-winnaar van 2014 op zijn beurt werd gepasseerd door Rui Costa.

Door een versnelling van Van Garderen verloren in het peloton veel renners nog de aansluiting in de slotfase. Toen ook Froome op de pedalen ging staan, moest Kelderman lossen.

Het Criterium du Dauphiné eindigt zondag. Zowel de rit van zaterdag als die van zondag kent een heuvelachtig parcours.

In het klassement heeft Nibali een marge van 29 seconden op Rui Costa. Valverde bezet op precies een halve minuut de derde plaats. Van Garderen is op 42 seconden gezakt naar de vijfde positie.

Video: Samenvatting van de zesde etappe