De vijfde etappe in het Criterium du Dauphiné is donderdag gewonnen door Romain Bardet. De 24-jarige Fransman van AG2R soleerde naar de zege in de bergrit met aankomst in Pra-Loup.

Bardet, die een aanval bekroonde, bleef BMC-renner Tejay van Garderen 36 seconden voor. De Amerikaan passeerde in de laatste honderd meter Chris Froome, die enigszins stil was gevallen na een aanval.

Van Garderen neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Rohan Dennis, die de trui dinsdag veroverde in de ploegentijdrit.

In de slotfase moesten onder anderen Wilco Kelderman, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali lossen in de groep der favorieten. Bauke Mollema verloor al eerder de aansluiting en eindigde als 92e op ruim vijftien minuten.

Kelderman passeerde als achttiende de streep, op 1.42 minuut van Bardet. Nibali gaf 1.59 minuut toe.

Tour de France

Het parcours van de 161 kilometer lange rit tussen Digne-les-Bains en Pra-Loup vertoonde grote overeenkomsten met het traject van de zeventiende etappe in de Tour de France van komende maand.

In de beginfase ontstond een kopgroep van zeven renners, onder wie Albert Timmer en Daniel Teklehaimanot, de leider in het bergklassement.

De avonturiers fietsten een voorsprong van vijf minuten bij elkaar, maar die marge verdween als sneeuw voor de zon toen Team Sky het tempo ging bepalen op de Col d'Allos, een berg van veertien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5.

Nog voor de top, die op twintig kilometer van de meet werd bereikt, moest Mollema het peloton laten rijden. Vlak daarna plaatste Bardet zijn aanval. De Fransman liep snel uit dankzij een zeer sterke afdaling en hield stand in de slotklim.

Demarrage

Nadat in de slotfase onder anderen Nibali en Kelderman losten, plaatste Froome zijn demarrage. De Tourwinnaar van 2013 nam razendsnel afstand van de concurrentie, maar hield zijn hoge tempo niet vol. Van Garderen won beetje bij beetje terrein en stak de Brit zelfs nog voorbij.

De etappe van vrijdag kent eveneens een geaccidenteerd parcours. De finish is op een helling van derde categorie in Villard-de-Lans nadat er onderweg onder meer een col van eerste categorie moet worden bedwongen.

In het klassement verdedigt Van Garderen een voorsprong van achttien seconden op Beñat Intxausti. Bardet volgt op twintig seconden op plek drie. Froome staat vijfde op 41 seconden van Van Garderen.