Lance Armstrong bevestigt dat hij komende maand tijdens de Tour de France meedoet aan 'One Day Ahead', waarin geld wordt ingezameld voor de bestrijding van leukemie.

De 43-jarige Amerikaan kreeg veel kritiek toen hij onlangs de intentie uitsprak om enkele dagen deel te nemen aan het goede doel waarbij mensen een dag voor het peloton dat doet een Touretappe fietsen.

Onder anderen UCI-voorzitter Brian Cookson en algemeen directeur David Brailsford van Team Sky zien het plan van Armstrong niet zitten.

"Het maakt me niets uit wat zij denken", zegt Armstrong in gesprek met Sky Sports. "Met alle respect, maar het draait niet om hen. Ik ken Cookson niet eens, ik heb hem nooit ontmoet."

"Als hij het nodig vindt hier iets over te zeggen, kan hij zich beter met andere dingen bezighouden. Het is niet zo dat zijn sport er heel goed voorstaat."

Voldemort

Armstrong realiseert zich wel dat hij persona non grata is in het wielrennen. "Ik ben dat karakter uit Harry Potter waar ze niet over mogen praten. Voldemort? Alsof je zijn naam niet mag zeggen."

"Ik ben de persoon waarvan ze zeggen dat hij nooit heeft geleefd, maar dat kan niet zo blijven. Zo werkt het niet, mensen zijn niet dom. We weten wat er is gebeurd."

Het is voor het eerst dat Armstrong sinds zijn dopingbetekenis van begin 2013 opduikt in de - marge van de - Tour de France. De Amerikaan zegt dat hij inmiddels zijn hele dopingverleden heeft opgebiecht.

"Mag het een keer na alle onderzoeken? Maar mochten er nog vragen zijn, dan ben ik bereid die te beantwoorden. Het is niet zo dat ik nu nog iemand ga beschermen."

Armstrong won tussen 1999 en 2005 liefst zeven keer de Tour de France. Al die zeges werden hem ontnomen door het Amerikaanse antidopingbureau USADA.

Bovendien legde die instantie Armstrong een levenslange schorsing op.