De MPCC is niet onder de indruk van het besluit van Lotto-Jumbo om uit de beweging voor een geloofwaardige wielersport te stappen. Het orgaan is dan ook niet van plan zijn regels aan te passen.

"Volgens het bestuur van de MPCC is er geen reden om aan het verzoek van Lotto-Jumbo te voldoen om bij de komende wedstrijden te stoppen met de cortisolmetingen", aldus een verklaring van de beweging op woensdag.

"Veranderingen van de regels kunnen pas weer plaatsvinden bij de volgende vergadering in oktober."

De Nederlandse wielerploeg maakte eerder op de dag bekend dat het de 'lastige beslissing' had genomen om uit de MPCC te stappen omdat volgens de formatie de cortisolmetingen "niet 100 procent waterdicht" zijn.

Lotto-Jumbo-renner George Bennett mocht vorige maand niet starten in de Giro d'Italia vanwege te hoge cortisolwaarden, iets wat Theo Bos voor de Vuelta van 2013 in dienst van het toenmalige Belkin ook overkwam.

Medische staf

De MPCC benadrukt dat meer dan 1300 renners sinds 2009 getest zijn op hun cortisolwaarde en dat deze maar in zeven gevallen te laag was.

"We zijn verbaasd dat de medische staf van Lotto-Jumbo de cortisolwaarde van de renner niet beter heeft gecontroleerd vlak voor de Giro, aangezien hij een behandeling met corticosteroïden onderging. Bovendien heeft het team dit ook al meegemaakt voor de Vuelta van 2013."

De MPCC werd in 2007 opgericht waarna wielerteams zich vrijwillig aansloten bij de beweging. Een belangrijke regel van de organisatie is dat ploegen renners zelf een startverbod moeten opleggen bij twijfels over onder meer de cortisolwaarden.

Algemeen directeur Richard Plugge benadrukte al dat Lotto-Jumbo de kernwaardes van de MPCC blijft ondersteunen om de cultuurverandering in het wielrennen door te zetten.