Lotto-Jumbo stapt uit de MPCC. De Nederlandse ploeg vindt de cortisolmetingen van de beweging voor een geloofwaardige wielersport 'niet 100 procent waterdicht'.

Aanleiding is de uitsluiting van George Bennett uit de Giro d'Italia vanwege te hoge cortisolwaarden. Uit aanvullende testen blijkt volgens Lotto-Jumbo dat die onterecht was.

In een verklaring zegt de formatie 'de lastige beslissing te betreuren'. "Maar we zijn tot onze spijt genoodzaakt dit te doen. Aanpassing van de procedures om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant staan was tot oktober niet mogelijk."

De MPCC werd in 2007 opgericht waarna wielerteams zich vrijwillig aansloten bij de beweging. Een belangrijke regel van de organisatie is dat ploegen renners zelf een startverbod moeten opleggen bij twijfels over onder meer de cortisolwaarden.

Imagoschade

Algemeen directeur Richard Plugge benadrukt dat Lotto-Jumbo de kernwaardes van de MPCC blijft ondersteunen om de cultuurverandering in het wielrennen door te zetten.

"Ons team staat achter de strijd tegen misbruik van corticosteroïden in de sport. Een lage cortisolwaarde wordt niet altijd veroorzaakt door misbruik en bij een te lage waarde is zeker ook niet altijd sprake van een ongezonde situatie."

"Daarom vinden wij, en met ons andere teams en renners, dat de procedure rond de meting van lage cortisolwaarden geëvalueerd en aangepast dient te worden. Dit om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan en teams onnodige imago- en sportieve schade lijden."

Theo Bos werd in 2013 als renner van de toenmalige Belkin-ploeg geweerd uit de Vuelta. "Nu we weten dat de procedure niet 100 procent waterdicht is en deze bij ons twee keer voor een onnodige terugtrekking heeft gezorgd, kunnen we niet meer verantwoorden dat een renner op die basis wordt gecontroleerd en uitgesloten."

Zowel Lotto-Jumbo als de MPCC heeft experts ingeschakeld die adviseren om aanvullende testen te doen bij een te laag gemeten cortisolwaarde. Nu vindt de meting plaats op één ochtend en dat is volgens de artsen onbetrouwbaar.