Jurgen Van den Broeck en Lotto-Soudal lijken na dit seizoen uit elkaar te gaan. Dat valt op te maken uit woorden van Marc Lamberts, de trainer van de 32-jarige Belg.

"Jurgen en Lotto, dat is voorbij. Voor mij rijdt hij daar al twee jaar te lang. Het geloof in hem is er niet meer", zegt Lamberts in Belgische kranten.

Van den Broek, die na de diskwalificatie van Alberto Contador derde werd in de Tour de France van 2010, eindigde zondag als twaalfde in de Ronde van Italië.

"Top vijf in een grote ronde is bijna onmogelijk geworden. Jurgen trapte in de Giro de vermogens van zijn beste jaren. Dat zie je in de tijdritten. Maar hij weegt nu 70 kilogram", aldus Lamberts, die constateert dat Van den Broeck op moet boksen tegen een nieuwe generatie.

"Mannen als Aru en Quintana, die tussen 60 à 65 kilogram wegen. Het enige wat hij kan doen is zich twee maanden afzonderen en uithongeren, zoals we in het verleden hebben gedaan. Maar dat is Russische roulette, het gevaar van overtraining en vermogensverlies bestaat dan."

Teammanager Marc Sergeant van Lotto-Soudal wil tegenover Sporza nog geen uitspraken doen over de toekomst van Van den Broeck, wiens contract na dit seizoen afloopt.