De eindwinst in de Giro d'Italia van Alberto Contador betekende ook succes voor Steven de Jongh. De ploegleider en persoonlijke begeleider van de Spanjaard kijkt al weer uit naar de Tour de France over een kleine vijf weken.

"Alberto neemt nu even rust, daarna gaat hij op hoogtestage in Zwitserland of Italië en neemt hij deel aan de Route du Sud'', doelt De Jongh op de Franse etappekoers die van 18 tot en met 21 juni wordt gehouden.

Contador heeft zich dit jaar ten doel gesteld om de eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 te worden die in één jaar de Giro en de Tour op zijn naam schrijft. De 32-jarige kopman van Tinkoff-Saxo slaagde zondag in deel één van zijn missie door zich voor de tweede keer in zijn carrière tot winnaar van de Ronde van Italië te kronen.

Volgens De Jongh was zijn pupil in de Giro nog niet in absolute topvorm. "We hebben nog niet de beste Alberto gezien, die val heeft zijn rijden beïnvloed'', wijst de oud-sprinter op de twee valpartijen van Contador in de Giro. De eerste schuiver leverde hem een bijzonder pijnlijke schouder op.

Bijkomen

De Jongh zal de komende weken vooral via e-mails contact houden met de Spanjaard. "Wel ga ik nog mee de kasseienrit in de Tour verkennen en misschien een paar Pyreneeënritten. Maar ik moet thuis ook even bijkomen. Ik ben de afgelopen twee maanden niet meer dan vijf dagen thuis geweest.''

De Nederlander heeft inmiddels een speciale band opgebouwd met de zevenvoudig winnaar van een grote ronde. "Ik versta nu redelijk Spaans, maar we communiceren vooral in het Engels. Ja, dat kan hij wel, maar tegen de media praat hij Spaans.''

De intensieve samenwerking begon in 2014, een jaar nadat De Jongh, weggestuurd bij Team Sky na een dopingbiecht, in dienst was getreden bij de ploeg van Contador.

"Ik kende Alberto niet heel goed. Als renner leek hij me niet heel benaderbaar. Maar ik weet nu: zo gauw hij zich voor je openstelt, is het gewoon een hartstikke aardige jongen.''