Alberto Contador heeft zondag de 98e editie van de Ronde van Italië gewonnen. De leiderstrui van de 32-jarige Spanjaard kwam in de afsluitende etappe van Turijn naar Milaan zoals verwacht niet in gevaar.

De slotrit werd verrassend geen massasprint en gewonnen door de Belg Iljo Keisse, die samen met Luke Durbridge het peloton acht seconden voor bleef.

Op het podium wordt Contador vergezeld door de Astana-renners Fabio Aru (op 2.02 minuten) en Mikel Landa (op 3.14 minuten). Steven Kruijswijk legde beslag op de zevende plaats en werd bovendien derde in het bergklassement.

De eindzege in dat nevenklassement ging naar de Italiaan Giovanni Visconti. De puntentrui werd gewonnen door diens landgenoot Giacomo Nizzolo.

Contador won eerder al in 2008 de Ronde van Italië. Zijn eindzege van 2011 moest hij in februari 2012 inleveren nadat hij met terugwerkende kracht werd geschorst voor een positieve dopingtest tijdens de Tour de France van 2010.

Tijdrit

Al in de vijfde etappe veroverde Contador de leiding in het algemeen klassement. Aan het eind van de tweede week moest hij het roze tricot na een valpartij afstaan aan Aru, maar dankzij een sterk optreden in de individuele tijdrit heroverde Contador de eerste plaats.

Ondanks een inzinking in de zware bergrit van zaterdag hield de kopman van Tinkoff-Saxo stand.

Contador neemt in juli ook deel aan de Tour de France in een poging om als eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk in één jaar te winnen.

Wandeltempo

Traditiegetrouw legde het peloton het eerste gedeelte van de slotrit af in een wandeltempo. Pas bij aankomst in Milaan, waar zeven rondes van vijf kilometer werden afgelegd, vonden de eerste demarrages plaats.

Op dertig kilometer van de streep vertrok Keisse uit de grote groep en hij kreeg erkend tijdrijder Durbridge met zich mee. Het duo pakte maximaal 38 seconden en bleef uit de greep van de sprintersploegen. Keisse was in de sprint gemakkelijk te sterk voor zijn Australische metgezel.

Moreno Hofland was de beste Nederlander in de laatste etappe op een achtste plaats.