Fabio Aru heeft zaterdag zijn tweede ritzege op rij geboekt in de Giro d’Italia. De Italiaan reed in de slotkilometers van de voorlaatste etappe weg bij zijn medevluchters. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde en steeg twee plekken in het klassement.

Alberto Contador eindigde op 2.25 minuten achterstand van Aru als zesde, maar zijn voorsprong in het algemeen klassement was groot genoeg om de leiding te behouden.

De eindzege in de Giro kan de Spanjaard daardoor vrijwel zeker niet meer ontgaan. Zijn voorsprong op Aru bedraagt nu nog iets meer dan 2 minuten. Zondag wordt de Giro afgesloten met een vlakke rit van Turijn naar Milaan.

Kruijswijk reed opnieuw een goede etappe en finishte als vijfde. Hij steeg daardoor twee plaatsen in het klassement en bezet nu de zevende plek. De kopman van Lotto-Jumbo passeerde Damiano Caruso en Joeri Trofimov.

Kruiswijk greep wel naast de bergtrui. Hij kwam als zesde over de top van de Colle delle Finestre en behaalde niet genoeg punten om Giovanni Visconti te achterhalen. Kruijswijk reed drie dagen in de bergtui.

Buitencategorie

De laatste bergrit in de Giro ging over 199 kilometer en na twee tussensprints wachtte de renners een klim van de buitencateogrie.

Ilnoer Zakarin reed lange tijd alleen vooraan op de Colle delle Finestre, maar werd vlak voor de top ingerekend door Mikel Landa. De Spanjaard was weggereden uit een groepje met onder meer Contador en Kruijswijk.

De rozetruidrager kwam op de klim van de buitencategorie in de problemen. Hij kon na een demarrage van Hesjedal niet volgen en kwam alleen te zitten.

Dak

Landa kwam als eerste boven op 'het dak' van de Giro. Contador had op de top van de Colle delle Finester (2168 meter) een achterstand van ruim anderhalve minuut.

Vooraan werden Landa en Aru ingelopen door de groep met Kruijswijk, zodat er zes renners gingen strijden om de dagzege. Zakarin haakte al snel af en toen Aru demarreerde kon niemand meer volgen. De Italiaan boekte zo zijn tweede ritzege op rij en verstevigde zijn tweede plek in het algemeen klassement.

Achter Aru werd de canadees Ryder Hesjedal tweede, de Colombiaan Rigoberto Uran eindigde als derde.