Steven Kruijswijk heeft een duidelijke keuze gemaakt voor zijn doel in de laatste twee etappes van de Ronde van Italië. De kopman van Lotto-Jumbo wil koste wat kost in de top tien eindigen van het algemeen klassement en laat normaal gesproken de strijd om de bergtrui aan zich voorbij gaan.

''Ik kan daarom zaterdag niet aanvallen op de Cima Coppi'', aldus Kruijswijk, die na vrijdag negende staat in de rangschikking. ''Ik ga me gedeisd houden en de besten weer proberen te volgen bergop.''

Kruijswijk veroverde dinsdag de bergtrui, maar raakte die vrijdag kwijt aan Giovanni Visconti. De Nederlander probeerde de trui aanvankelijk nog wel te verdedigen in de rit naar Cervinia, maar koos er uiteindelijk toch voor om zijn toptienklassering te verdedigen.

''Het was een lange dag met heel veel hoogtemeters. Ik probeerde opnieuw met de besten omhoog te rijden en hoopte onderweg nog wat puntjes te sprokkelen voor het bergklassement. Dat lukte helaas niet zoals ik wilde, maar uiteindelijk werd ik wel weer vijfde. Dat is voor mij ook het belangrijkst.''

Twee gedachten

Ploegleider Frans Maassen denkt dat Kruijswijk nog steeds een goede kans maakt om de bergtrui te winnen. "Het is een beetje hinken op twee gedachten op dit moment. Aan de ene kant wil je graag de bergtrui winnen en daarnaast probeer je natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement. Het lukt niet meer om aan te vallen, omdat ze hem geen ruimte meer geven. Maar die bergtrui kan hij nog winnen."

Maassen stelt dat hij trots is op de prestaties van de Nederlander in de Giro tot nu toe. "Hij kan ook nog opschuiven in het algemeen klassement. We zijn heel trots op Steven. Hij gaat de top tien nu toch halen en dat heeft hij helemaal zelf afgedwongen. Eerst met aanvallend rijden en daarna blijkt dat hij ook kan wachten en bergop bij de besten hoort."