Fabio Aru heeft vrijdag de negentiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan was na 236 kilometer de sterkste in Cervinia. Alberto Contador behield eenvoudig de leiding in het algemeen klassement.

Aru ging op de slotklim achter de ontsnapte Ryder Hesjedal aan. Hij passeerde de Canadees op zes kilometer van de finish en reed solo naar de ritwinst.

De coureur van Astana klom door zijn zege naar de tweede plaats in de stand. Zijn achterstand op Contador bedraagt nog altijd 4.37 minuten.

De Spanjaard eindigde op ruim een minuut als zesde in een groepje met onder meer Steven Kruijswijk en Mikel Landa.

Kruijswijk zakte naar de negende plaats in het algemeen klassement. Hesjedal finishte als tweede in de negentiende etappe en passeerde de Nederlander. Kruijswijk verloor ook zijn bergtrui aan Giovanni Visconti. De achterstand van de Nederlander bedraagt zestien punten.

Van der Lijke

De negentiende etappe was zeer zwaar. De liefst 236 kilometer lange rit begon nog vlak, maar in de laatste 80 kilometer lagen liefst drie bergen van de eerste categorie. Nick van der Lijke van Lotto-Jumbo maakte aanvankelijk deel uit van een kopgroep.

Hij kreeg na de eerste klim nog even gezelschap van zijn ploegmaat Kruijswijk die samen met Beñat Intxausti streed om de punten voor de bergtrui. Het drietal werd snel ingerekend door het peloton.

Vooraan reed Visconti weg bij zijn medevluchters en hij passeerde als eerste de top van de Col Saint-Pantaleon en nam zo de leiding in het bergklassement.

Solo

Tijdens de laatste beklimming van de dag werd de Italiaan al snel ingelopen door het uitgedunde peloton. Met nog een kleine tien kilometer te gaan gooide Landa als eerste de knuppel in het hoenderhok. Zijn aanval werd gepareerd door Hesjedal die al snel gezelschap kreeg van Aru.

De renner van Astana demarreerde nogmaals en liet de Canadees achter zich. De Italiaan reed solo naar de ritwinst. Het betekende al de vierde zege voor Astana deze Giro.

Zaterdag wacht de renners de laatste bergetappe van deze Giro. Er moet onderweg een berg van de buitencategorie worden bedwongen en de finish is bergop.