​De UCI heeft donderdag na de achttiende etappe in de Ronde van Italië de fiets van onder anderen Philippe Gilbert en Alberto Contador gecontroleerd op de aanwezigheid van een verborgen motortje.

Dat bevestigt een woordvoerder van de internationale wielerunie aan Cyclingnews.

Naast Gilbert (de ritwinnaar) en Contador (de leider in het klassement) moesten Ryder Hesjedal, Kenny Elissonde en Rinaldo Nocentini na de finish in Verbania hun fiets afstaan.

De controle speelde zich af in een tentje naast het podium waar de huldigingen plaatsvonden.

Eerder op de dag plaatste L'Équipe vraagtekens bij de lekke band van Contador tijdens de rit van dinsdag. 

De Spanjaard zou volgens de gezaghebbende Franse krant mogelijk zijn gestopt wegens een fietswissel en daardoor met een achterstand zijn begonnen aan de beklimming van de Mortirolo.

Contador reed op de flanken van de Mortirolo snel terug naar de groep der favorieten en won zelfs tijd op de meeste van zijn concurrenten.

Cipollini

Begin deze Giro meldde oud-renner Mario Cipollini na een fietswissel van Contador dat het niet handig was van de Spanjaard, omdat zo de speculaties over 'mechanische doping' alleen maar zouden toenemen.

"Mijn fiets heeft geen drie motors, maar wel vijf", grapte Contador toen. "Al deze verhalen zijn een grap, het is science fiction."