Steven Kruijswijk behield in de achttiende etappe van de Giro zijn achtste plaats in het klassement, maar zag Ryder Hesjedal wel naderen. De kopman van Lotto-Jumbo was vooral onder indruk van Alberto Contador.

De rozetruidrager demarreerde op de Monte Ologno nadat concurrent Mikel Landa achterop was geraakt na een massale valpartij in het peloton. Kruijswijk probeerde de Spanjaard nog wel te volgen, maar moest de strijd al snel staken.

"Tinkoff-Saxo trok vol door op weg naar de Monto Ologno. De aanval van Contador was indrukwekkend. Ik wilde met hem mee springen, maar hij reed veel te hard. Niets aan te doen."

Kruijswijk behield zijn bergtrui, maar richt zich de komende bergetappes vooral op zijn positie in het algemeen klassement. "Ik houd Intxausti in de gaten, maar het is een lastige kwestie, aangezien ik mijn positie in het klassement niet wil verspelen. Ik moet mijn krachten niet onnodig verspillen."

De renners wacht vrijdag opnieuw een zware rit met na 236 kilometer de aankomst op de Breuil-Cervinia. "We krijgen nu twee van de zwaarste etappes”, blikt ploegleider Frans Maassen alvast vooruit.

"Onze mannen waren vandaag attent. In aanloop naar de klim was er een valpartij, maar door goed teamwork hadden wij daar geen last van. Dat is een mooie bonus en goed voor het vertrouwen voor de komende twee dagen."