Alberto Contador heeft donderdag in de achttiende etappe van de Giro d’Italia goede zaken gedaan. De Spanjaard vergrootte zijn voorsprong in het klassement op zijn concurrenten. Philippe Gilbert boekte zijn tweede ritzege.

Contador liep ruim een minuut uit op zijn achtervolgers, waaronder Mikel Landa. Hij heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van vijf minuten en vijftien seconden op de Spanjaard.

Contador profiteerde optimaal van een massale valpartij vlak voor de beklimming van de Monte Ologno. De kopman van Tinkoff-Saxo demarreerde alleen uit het peloton en sloeg op de klim van de eerste categorie een gat met de rest.

In het restant van de etappe wist Contador met behulp van Ryder Hesjedal uit de greep van de achtervolgers te blijven. Ze kwamen op ruim zes minuten binnen van Gilbert, die een solo succesvol afrondde in Verbania. Hij ontsnapte in de afdaling van de Monte Ologno op zeventien kilometer van de streep en hield knap stand.

Steven Kruijswijk finishte in een groep met onder anderen Landa en Fabio Aru en blijft achtste in het algemeen klassement. Ook behoudt hij de leiding in het bergklassement. Pieter Weening was de beste Nederlander in de achttiende etappe op de tiende plek.

Valpartij

Weening maakte onderdeel uit van een omvangrijke kopgroep, die een voorsprong had van maximaal dertien minuten op het peloton.

Met nog een kleine vijftig kilometer te gaan begon de kopgroep aan de beklimming van de Monte Ologno, een klim van de eerste categorie. Het peloton raakte vlak voor de klim versplinterd door een massale valpartij.

Onder meer Landa, de nummer twee van het algemeen klassement, werd opgehouden. Contador profiteerde van de onrust en demarreerde uit het peloton. Alleen Hesjedal kon de rozetruidrager enigszins volgen.

Video: Samenvatting van de achttiende etappe

Wraak

De Spanjaard leek met zijn actie wraak te nemen op Landa en zijn ploeg Astana die in de zestiende rit doorreden toen Contador een lekke band kreeg.

Achter Contador en Hesjedal vormde zich een groep met vrijwel alle klassementsrenners daarin, waaronder Kruijswijk. Ook Landa wist met behulp van zijn ploeggenoten van Astana weer aan te sluiten.

Voorin waren ondertussen Amaël Monard, Kanstantsin Siutsou, David de la Cruz en Fancesco Bongiorno weggereden. In de afdaling van de Monte Ologno werden zij bijgehaald door een groep renners met Gilbert en de Belg reed meteen hard door.

De coureur van BMC kon niet meer worden achterhaald en boekte zijn tweede ritzege in deze Giro.

De renners wacht vrijdag opnieuw een zware etappe met na 236 kilometer de aankomst op de Breuil-Cervinia.