Sacha Modolo heeft woensdag zijn tweede ritzege in deze Ronde van Italië geboekt. De Italiaan was in de zeventiende etappe de beste in de sprint van een select groepje in het Zwitserse Lugano.

De 27-jarige Modolo was eerder al de beste in de dertiende rit naar Lido di Jesolo.

De renner van Lampre-Merida bleef Giacomo Nizzolo, Luka Mezgec, Heinrich Haussler en Davide Appollonio voor.

Giro-debutant Nick van der Lijke was de beste Nederlander op plek tien. Tom-Jelte Slagter ging in de finale nog op zoek naar de ritzege, maar de Groninger kreeg niet veel ruimte.

Alberto Contador kende na de zware bergetappes van de laatste dagen een rustige rit. De Spanjaard eindigde als 23e en behield zijn ruime voorsprong in het algemeen klassement. De blauwe bergtrui van Steven Kruijswijk kwam ook niet in gevaar.

Gilbert

Iljo Keisse, Marco Bandiera en Giacomo Berlato namen vrijwel vanuit het vertrek in Tirano een voorsprong op het peloton. Het drietal kreeg een minuut of drie, maar de grote groep hield altijd de controle in de vlakke rit met één klimmetje in de beginfase.

Met nog een kleine dertig van de 134 kilometer te gaan vond er een hergroepering plaats, waarna Patrick Gretsch, Adam Hansen en Darwin Atapuma het nog even probeerden. Dat trio strandde vlak voordat de renners de Zwitserse grens overstaken.

Met nog 5,5 kilometer te gaan zette Slagter aan op een licht stukje bergop. Philippe Gilbert sloot aan bij de Nederlander en vlak daarna nam Luca Paolini de aanval over, maar de Italiaan werd met nog een kilometer te gaan ook gegrepen.

Een select groepje ging daardoor sprinten en Modolo was net als in de dertiende rit te sterk voor zijn landgenoot Nizzolo. De renner van Trek is in zijn loopbaan nu al zeven keer als tweede geëindigd in de Giro, maar wacht nog altijd op zijn eerste overwinning.