Alberto Contador vindt dat Steven Kruijswijk dinsdag de meeste aanspraak maakte op de dagzege in de koninginnenrit van de Giro d'Italia.

De rozetruidrager van Tinkoff-Saxo bleef in de slotfase vooraan over met de kopman van Lotto-Jumbo en Astana-renner Mikel Landa, maar laatstgenoemde plaatste in de laatste kilometers een succesvolle demarrage.

"Ik had Kruijswijk graag willen helpen, maar dat ging niet", aldus Contador over de zware laatste kilometers. Kruijswijk wilde vooral tijdwinst in de klassement pakken en was dus niet alleen maar bezig met de ritzege.

"Tegen Landa kan ik alleen maar 'chapeau' zeggen. Kruijswijk verdiende de zege, maar in wielrennen heeft iedereen zijn eigen belangen. Dat respecteer ik."

Contador heeft in het klassement een ruime voorsprong op de nummers twee (Landa op 4.02) en drie (Fabio Aru op 4.52). "Het was zwaar voor me op het einde, maar ik ben erg blij met de tijdverschillen in het klassement", aldus de Spanjaard.

Landa

Ritwinnaar Landa kon zijn geluk niet op: hij won zijn tweede etappe op rij. "Het was echt een prachtige dag voor me, misschien nog wel mooier dan de vorige", jubelde de landgenoot van Contador.

De renner van Astana rook zijn kans toen Contador tijdens de afdaling van de Aprica te maken kreeg met een lekke band.

"We zagen dat Contador in de problemen zat. Katoesja ging vol gas en wij werkten met ze samen. Op de Mortirolo voelde Aru zich niet goed en vertelde hij me dat ik met Contador en Kruijswijk mee moest gaan. In de laatste kilometers zag ik ze een beetje spel spelen. Ik probeerde het gewoon en wist niet dat ik zo sterk was."

De Ronde van Italië duurt nog tot en met zondag. Er zijn nog vijf etappes te gaan.