Steven Kruijswijk kende dinsdag een sterk optreden in de koninginnenrit van de Giro d'Italia en dat leverde hem tot zijn tevredenheid de achtste plaats in het klassement op.

Daarnaast nam de kopman van Lotto-Jumbo de bergtrui over van Beñat Intxausti van Movistar, op wie hij nu één punt voorsprong heeft.

"Ik moet zeggen dat ik me erg goed voelde. Ik ben heel tevreden met mijn benen. Hopelijk kan ik daar de rest van de week ook nog van profiteren", aldus Kruijswijk na zijn tweede plaats achter ritwinnaar Mikel Landa.

"Landa was gewoon te sterk, dat wist ik voor de rustdag al. Daardoor besloot ik in de laatste tien kilometer om zoveel mogelijk tijd te winnen voor het klassement in plaats van vol voor de ritzege te gaan."

Kruijswijk kwam achter Landa samen met rozetruidrager Alberto Contador over de streep. Er zijn nog vijf etappes te gaan in Italië.

Speciaal

Lotto-Jumbo-ploegleider Jan Boven was verrast door het sterke optreden van Kruijswijk. "Dit verwacht je niet. De manier waarop Steven vandaag gekoerst heeft, is heel speciaal. Hij reed bijna van begin tot eind op kop op de Mortirolo. Zijn hoogtestage betaalt zich nu uit."

Daarnaast was Boven ook positief over de rest van de ploeg. "De andere mannen hebben een geweldige teamprestatie geleverd."

"Maarten Tjallingii, Martijn Keizer en Nick van der Lijke hebben Steven tot de voet van de Mortirolo van voren gehouden. De afdaling van de eerste keer Aprica was best gevaarlijk en Contador verloor daar aanvankelijk tijd, maar wij zaten goed."