Mikel Landa heeft dinsdag zijn tweede etappe op rij gewonnen in de Giro d'Italia. Steven Kruijswijk reed ook in de koninginnenrit erg sterk en eindigde op 38 seconden als tweede in Aprica.

Klassementsleider Alberto Contador werd in dezelfde tijd als Kruijswijk derde en nam na een knappe inhaalrace op de Mortirolo afstand van Fabio Aru, die voor de rit van dinsdag tweede stond in het klassement.

De Italiaan moest lossen op de voorlaatste klim en verloor 2 minuten en 51 seconden op de winnaar. Hij is nu de nummer drie op 4.52.

De 25-jarige Landa schreef zondag ook al de zware bergrit naar Madonna di Campiglio op zijn naam en staat nu tweede in het klassement op 4.02 van Contador.

Kruijswijk eindigde voor de vijfde keer deze Giro in de top tien van een rituitslag, maar wacht nog op een etappezege. De kopman van Lotto-Jumbo verruilde wel de veertiende voor de achtste plek in het klassement (op 11.40) en is de nieuwe drager van de blauwe bergtrui.

Contador

Een kopgroep van elf pakte in de zestiende etappe van Pinzolo naar Aprica (174 kilometer) een voorsprong van twee minuten. Op de derde van vijf cols bleef voormalig Girowinnaar Ryder Hesjedal vooraan in zijn eentje over.

Het was echter de afdaling van de Aprica die voor vuurwerk zorgde. Het peloton werd in verschillende groepjes uiteen geslagen en Contador was het grootste slachtoffer.

De kopman van Tinkoff-Saxo kreeg een lekke band en belandde op een kleine minuut van een groep die geleid werd door de Astana-ploeg van Aru en waarin ook Kruijswijk zijn plek had gevonden.

Mortirolo

Contador had nog maar steun van één ploegmaat en die moest ook lossen aan de voet van de legendarische Mortirolo. De rozetruidrager begon zo aan een verbeten inhaalrace op de gemiddeld elf procent steile klim.

Vooraan de koers was Hesjedal inmiddels bijgehaald en moesten steeds meer renners lossen door het tempo van Landa. Uiteindelijk bleef de Astana-renner alleen over met ploegmaat Aru en Kruijswijk, die knap volgde.

Contador naderde de koplopers snel en op veertig kilometer van de streep was de inhaalrace van de Girowinnaar van 2008 compleet. Aru kon het tempo van zijn Spaanse concurrent al snel niet meer volgen, waardoor Contador samen met Landa en Kruiswijk aan de leiding kwam.

Met nog vier kilometer te gaan probeerde de Nederlander op de lange maar niet steile slotklim naar Aprica weg te rijden, maar zijn aanval werd gecounterd door Landa. De Spanjaard reed vervolgens naar zijn tweede ritzege van deze Giro.