Eigenaar Jim Ochowicz van wielerploeg BMC vindt dat de internationale wielerunie UCI moet overwegen om voor de belangrijkste wedstrijden geen wildcards meer uit te delen aan teams uit de Pro Continental Tour, het tweede niveau in het wielrennen.

Met een peloton dat kleiner is van omvang zou het aantal valpartijen kunnen worden teruggedrongen, zo zegt de Amerikaan tegen Velo News.

"We dienen het aantal ploegen terug te brengen, niet het aantal renners per team, waar ze nu naar aan het kijken zijn", aldus Ochowicz.

"Het is onmogelijk om met minder dan negen coureurs drie grote rondes in een seizoen af te werken. Dan eindigen we soms met twee of drie renners."

Ochowicz heeft wel een andere oplossing. "We moeten de kwaliteit van de teams die deelnemen aan de World Tour-koersen goed onderzoeken."

"Het niveau van de ploegen dient doorslaggevend te zijn. Politieke redenen mogen geen rol spelen bij het verdelen van de wildcards."

Middelen

Volgens de Amerikaan hebben lang niet alle 'wildcardteams' de middelen om parcoursen serieus te verkennen en leidt dit in sommige gevallen tot valpartijen.

Bovendien zijn renners van equipes uit de Pro Continental Tour het simpelweg niet gewend om te rijden in een World Tour-peloton en beschikken ze soms over minder materiaal.

"De teams voldoen wellicht niet aan een bepaalde standaard en daardoor ontstaan er situaties die anders niet ontstaan."

In de afgelopen maanden zijn grote namen als Simon Gerrans, Tom Boonen en Fabian Cancellara onderuit gegaan met zware blessures tot gevolg.

Richie Porte moest door de gevolgen van een valpartij zelfs opgeven in de Ronde van Italië, een lot dat Alberto Contador ondanks twee valpartijen bespaard bleef.