Fabio Aru liet maandagavond tijdens een persconferentie doorschemeren dat hij zou kunnen leven met een tweede plaats in de Ronde van Italië.

"Ik houd altijd hoop, maar het is duidelijk dat Alberto Contador in grote vorm is", meldde de kopman van Astana. "Hij is in staat de koers te controleren, zelfs al rijdt hij vaak geïsoleerd."

De koninginnenrit van dinsdag, over onder meer de Mortirolo, lijkt een uitgelezen kans voor Aru om Contador te bestoken.

"Ik kan de fans niets beloven. De mensen verwachten iets speciaals, maar het heeft geen zin als ik de dagen na een aanval niets meer laat zien. Ik ben hier om voor mezelf dingen te bevestigen. Misschien was ik iets te enthousiast aan het begin van de Giro, daar heb ik van geleerd."

De 24-jarige Aru baalt er naar eigen zeggen niet van dat Contador dit seizoen de Ronde van Italië heeft opgenomen in zijn programma.

"Ik ben juist blij dat hij hier is. Contador is een legende, ik leer er van om tegen hem te koersen. Zoals ik vorig jaar ook nuttige ervaringen opdeed in de Ronde van Spanje door te strijden tegen Contador, Chris Froome en Alejandro Valverde."

Aru beseft dat de rit van dinsdag voor grote verschillen kan zorgen. "De Mortirolo is een legendarische klim. Zeker omdat we hem krijgen na twee zware weken én omdat we onderweg al drie cols voor de kiezen hebben gekregen. Een slecht moment kan grote schade opleveren."