Richie Porte heeft zich teruggetrokken uit de Giro d’Italia. De Australiër heeft te veel last van de gevolgen van een valpartij tijdens de dertiende etappe.

Dat heeft zijn ploeg Team Sky maandag bekendgemaakt op de tweede rustdag van de Ronde van Italië.  

Porte, die gold als één van de favorieten voor de eindzege in de Giro, zag zijn achterstand op rozetruidrager Alberto Contador vorige week snel oplopen. Hij werd bestraft voor een wielwissel en verloor in de tijdrit op zaterdag en de zware vijftiende etappe een dag later veel tijd. Zijn achterstand op Contador bedroeg bijna 36 minuten.

Porte baalt enorm dat hij noodgedwongen moet opgeven. "De Giro was mijn hoofddoel dit jaar en ik heb keihard gewerkt met deze race in gedachten", zegt hij op de site van zijn ploeg.

"Ik heb veel pech gehad met onder meer mijn tijdstraf, maar vooral de crash op vrijdag eiste zijn tol. Ik had veel pijn aan mijn knie en heup en de medische staf heeft me geadviseerd te stoppen. Ik baal ervan dat mijn Giro op deze manier eindigt."

Porte hoopt dat hij op tijd fit is om in juli deel te nemen aan de Tour de France. "Ik ga nu eerst rust nemen en mijn blessures laten behandelen. Dan zal ik andere doelen voor dit seizoen stellen en hopelijk krijg ik een plek in het team voor de Tour de France."