Mikel Landa heeft zondag de vijftiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard van Astana bleef Joeri Trofimov voor in de lastige etappe met aankomst in Madonna di Campiglio.

De 25-jarige Landa profiteerde in de laatste kilometer van het feit dat Fabio Aru en rozetruidrager Alberto Contador vooral naar elkaar keken. Deze vier renners waren in de slotfase weggereden uit het flink uitgedunde peloton.

Contador passeerde als derde de streep, voor Aru. De 32-jarige Spanjaard liep dankzij bonificatieseconden verder uit in het klassement.

Steven Kruijswijk kon op de ruim vijftien kilometer lange slotklim heel lang mee met de favorieten en gaf uiteindelijk slechts 36 seconden toe op Landa. De renner van Lotto-Jumbo legde beslag op de vijfde plaats.

Rigoberto Uran en Richie Porte, die voor de start van de Giro hoopten op een podiumplaats, moesten al op de een na laatste beklimming lossen en kregen veel tijd aangesmeerd. Sowieso verloren veel renners terrein door het tempo van Tinkoff-Saxo en vooral Astana.

Kruijswijk hield de favorieten wél bij en begon in de groep van Contador (met liefst vijf renners van Astana) aan de slotklim. Op dat moment was de kopgroep - met onder anderen Giovanni Visconti - al ingelopen.

Dankzij zijn sterke optreden verruilde Kruijswijk de 21e voor de veertiende plaats in het algemeen klassement. Zijn achterstand op plek tien bedraagt 1.39 minuut.

Aanval Contador

Op weg naar Madonna di Campiglio reden de renners van Astana voorop, totdat Contador op drie kilometer van de aankomst demarreerde. Alleen Trofimov, Landa en Aru konden volgen. In de laatste kilometer achterhaalde Landa de ontsnapte Trofimov.

De Ronde van Italië is maandag toe aan een rustdag. Dinsdag volgt een zeer zware bergetappe met onder meer de beklimming van de Mortirolo.

In het klassement heeft Contador een voorsprong van 2.35 minuten op Aru. Andrey Amador uit Costa Rica staat derde op 4.19 minuten en Landa bezet op 4.46 minuten de vierde positie.