Richie Porte kent tot dusver een teleurstellende Giro d'Italia en de renner van Team Sky overweegt om de koers voortijdig te verlaten.

De Australiër gold zaterdag in de tijdrit als favoriet voor de dagzege, maar hij werd slechts 55e. Daarnaast kreeg hij in de tiende etappe een tijdstraf na een wielwissel en kwam hij in de dertiende rit ten val.

"In sommige gevallen is het zinvol om eruit te stappen en alvast vooruit te kijken naar de Tour", aldus Porte tegen Cyclingnews. "Dat is heel teleurstellend, maar na vrijdag was ik gebroken. Ik lag op de massagetafel en liet alles bezinken. Ik denk niet dat ik iets verkeerd heb gedaan, ik heb gewoon veel pech gehad."

De gevolgen van de valpartij op vrijdag, waarbij Porte verwondingen opliep zijn heup en knie, zijn er volgens de Sky-renner mede debet aan dat hij zaterdag niet alles kon geven in de tijdrit. "Ik had pijn en kon niet vol gaan op het vlakke, terwijl het een tijdrit was die bij me past."

Vasil Kiryienka, ploeggenoot van Porte bij Team Sky, ging zaterdag met de dagzege aan de haal. Alberto Contador heroverde de roze trui en pakte veel tijd ten opzichte van zijn concurrenten.

Teleurstellend

Porte, die gold als één van de favorieten voor de eindzege in de Giro, heeft nog niet besloten of hij de rittenkoers verlaat of niet. "Ik weet niet wat er zal gebeuren. Ik heb een behoorlijke hoeveelheid pijn. Ik zie wel wat er gebeurt en ik ga naar de fysio. Mijn resultaat in de tijdrit is teleurstellend, net als de laatste dagen. Ik had het gewoon niet."

De Ronde van Italië kent nog zeven ritten. Zondag wacht het peloton een bergetappe met een berg van de tweede categorie en twee cols van de eerste categorie. De renners starten om 12.30 uur in Marostica en finishen in Madonna di Campiglio.