Steven Kruijswijk hoopt dat zijn goede resultaat in de tijdrit van de Giro d’Italia hem zal helpen in zijn missie een etappe te winnen.

De kopman van Lotto-Jumbo eindigde zaterdag in de race tegen de klok knap als vijfde op op één minuut en negen seconden van winnaar Vasil Kiryienka.

"Ik heb in de aanloop naar de Giro veel aandacht en tijd besteed met het team aan deze tijdrit”, vertelt Kruijswijk. "Ik had na de afgelopen dagen al vertrouwen, maar dit resultaat geeft nog een extra boost. Dit is het bewijs dat het goed zit met de vorm, ondanks het tijdsverlies van 8 minuten op die ene dag. Ik heb me goed herpakt."

Vorige week dinsdag verloor Kruijswijk veel tijd. Hij leek daardoor kansloos voor een goede klassering in het algemeen klassement. Inmiddels heeft de Brabander zich weer opgewerkt naar de 21e plek op 11.03 minuten van rozetruidrager Alberto Contador.

"Ik kon zonder grote en extra druk naar deze tijdrit toe leven en wist dat de tijdrit me zou liggen. Het is toch lekker als je aan het einde van het vlakke stuk al vier renners hebt ingelopen. De snelheid zat er lekker in en dit kon ik bergop goed vasthouden."

Bergtrui

Zondag wacht de renners in Italië een zware bergrit en ook in de slotweek zijn er nog enkele etappes waar Kruijswijk zijn zinnen op heeft gezet. 

"Ik merkte dat ik goed kon volgen bergop. Nu is het zaak om op het juiste moment aan te vallen, want ik moet niet wachten op Contador en Aru om voor die ritwinst te gaan. De bergtrui zie ik als bijzaak. Dat komt op je pad."

"Er zijn nu nog zo veel punten te pakken dat iemand die nog geen enkel punt heeft maar wel in de juiste ontsnapping zit, bergkoning kan worden in de Giro."