Alberto Contador had voorafgaand aan de individuele tijdrit in de Giro d'Italia niet verwacht dat hij zijn concurrenten in de strijd om de eindzege op minuten zou zetten.

"Dit is een grote verrassing voor me", zei Contador zaterdag na afloop in gesprek met de Italiaanse televisie nadat hij de roze trui heroverde op Fabio Aru.

De Spanjaard hoefde in de tijdrit alleen zijn meerdere te erkennen in Vasil Kiryienka en Luis Leon Sanchez.

"Ik ben heel blij, maar ik had het gevoel dat mijn benen me vermoordden. Het was heel lastig, omdat de richting van de wind continu veranderde. Ik zag dat ik in het begin niet zo hard ging, maar dat kwam puur door de tegenwind."

Contador kreeg een mentale oppepper toen hij de drie minuten voor hem gestarte Mikel Landa halverwege inhaalde. "Dat gaf me een goed gevoel en hielp me vandaag een sterke tijdrit neer te zetten."

De kopman van Tinkoff-Saxo verwacht in de komende bergritten veel aanvallen van de concurrentie. "Het is soms moeilijk om mezelf in te houden. Soms is de aanval de beste verdediging. Uiteraard is Aru nog steeds nog een geduchte concurrent. Hij had in de tijdrit geen goede benen, maar misschien zondag wel. Ik weet uit ervaring dat je in een grote ronde zomaar je uit vorm kunt raken."