Alberto Contador heeft zaterdag in de 59,4 kilometer lange individuele tijdrit in de Ronde van Italië de roze leiderstrui heroverd op Fabio Aru.

De 32-jarige Spanjaard van Tinkoff-Saxo boekte een winst van twee minuten en 47 seconden op de 24-jarige Italiaan. 

Voorafgaand aan de tijdrit koesterde Aru nog een voorsprong van negentien seconden op Contador. Aru, die het leiderstricot vrijdag veroverde doordat Contador was betrokken bij een valpartij, verloor vooral in het tweede gedeelte veel tijd.

De ritzege was een prooi voor Vasil Kiryienka. Als relatief 'vroege starter' kende de 33-jarige Wit-Rus van Team Sky het geluk dat hij in de beginfase de wind in de rug had. De klassementsrenners, die in de slotfase op het parcours kwamen, reden het eerste gedeelte van de tijdrit juist met de wind tegen.

Toch eindigde Contador in het dagklassement nog als derde, op veertien seconden van Kiryienka. Luis Leon Sanchez werd tweede, op twaalf seconden.

Regen

Steven Kruijswijk reed een zeer sterke chronorace en legde beslag op de vijfde plaats, op één minuut en negen seconden van Kiryienka. De renner van Lotto-Jumbo presteerde veel beter dan erkende specialisten als Rigoberto Uran (23e) en Richie Porte (55e), die werden gezien als kandidaten voor de ritzege.

In het klassement verruilde Kruijswijk de 23e voor de 21e plek, op 11.03 minuten van Contador.

De zeer lange tijdrit tussen Treviso en Valdobbiadene werd verreden onder regenachtige omstandigheden. Het eerste gedeelte van het parcours was vlak, maar in het tweede deel moesten de renners een paar keer flink klimmen.

Zoals verwacht zorgde de etappe voor grote verschuivingen in het klassement. Zo duikelde de Spanjaard Mikel Landa van de derde naar de zevende plaats en steeg de Belg Jurgen Van den Broeck van de elfde naar de vijfde positie.

De sprinters Tom Boonen, André Greipel en Michael Matthews gingen zaterdag niet van start. Greipel en Matthews wonnen in de eerste week van deze Giro een etappe.

Bergrit

Zondag verdedigt Contador zijn roze trui in een lastige bergrit. De aankomst ligt na een slotklim in Madonna di Campiglio, een col van eerste categorie.

Op het parcours van de 165 kilometer lange vijftiende etappe liggen ook nog een berg van de eerste en van de tweede categorie. Maandag is een rustdag.

Contador heeft een voorsprong van 2.28 minuten op Aru en 3.36 minuten op de Costa Ricaan Andrey Amador.