Andrea Guardini heeft zaterdag de eerste etappe in de World Ports Classics gewonnen. De Italiaan van Astana bleek de sterkste in de massasprint in Antwerpen.

Op nipte achterstand eindigde de Wit-Rus Jevgeni Goetarovitsj als tweede. De Belg Kris Boeckmans passeerde als derde de streep. Barry Markus werd vierde, voor Dylan Groenewegen.

Marcel Kittel moest met plek 21 genoegen nemen. De renner van Giant-Alpecin werd in februari geveld door een mysterieuze virusinfectie en kwakkelde sindsdien met zijn gezondheid.

De 25-jarige Guardini, die eerder dit seizoen al ritten won in de Ronde van Picardië, de Ronde van Langkawi en de Ronde van Oman, wordt ook de leider in de tweedaagse koers.

Een groepje van vijf renners - onder wie de Nederlanders Wesley Kreder en Ronan van Zandbeek - reed lang vooruit in de 195 kilometer lange etappe, die was gestart in Rotterdam.

Toen de samensmelting een feit was lanceerde Wouter Mol samen met de Kazak Roeslan Tleubajev een aanval, maar het peloton gaf ook hen geen ruimte.

Rotterdam

De tweede en laatste etappe van zondag telt 164 kilometer en gaat in omgekeerde richting: van Antwerpen naar Rotterdam.

Theo Bos, in 2014 eindwinnaar van de World Ports Classic, ontbreekt dit jaar wegens de gevolgen van een valpartij in de Ronde van Californië.