Sprinters Tom Boonen, Michael Matthews en André Greipel gaan zaterdag niet meer van start in de veertiende etappe van de Giro, een individuele tijdrit over een kleine zestig kilometer van Treviso naar Valdobbiadene.

Boonen nam voor de eerste keer in zijn loopbaan deel aan de Giro. De Belg van Etixx-QuickStep kon geen rol van betekenis spelen in de massasprints. Hij werd wel vierde in de ploegentijdrit.

"Het is genoeg geweest. Hij heeft niks meer te winnen'', zei ploegleider Patrick Lefevere tegen Sporza.

Boonen hoopt nu woensdag te kunnen starten in de Ronde van België. "Maar daarvoor hebben we de schriftelijke toestemming nodig van de Giro-directie. En die hebben we nog niet'', aldus Lefevere.

Matthews won met Orica-Greenedge de ploegentijdrit en schreef in de roze leiderstrui ook de derde etappe op zijn naam. Greipel (Lotto-Soudal) was de sterkste in de zesde rit.

Tour

"De komende ritten zijn vooral gemaakt voor de klassementsrenners. En gezien de doelen die er nog aankomen, hebben we beslist om uit de Giro te stappen'', verklaarde Greipel.

"Nu komt het er op aan om goed te herstellen. De Tour de France is natuurlijk het volgende grote doel. Om die voor te bereiden zal ik vermoedelijk de ZLM Toer en eventueel de Ronde van Luxemburg rijden.''

Na zaterdag staan er onder andere nog vijf bergetappes op het programma.